(VIDEO) KOJE ŽUMANACE JE NAJBOLJE? Lak način da otkrijete da li su jaja organska ili ne
Foto: Printskrin

Šta je bolje

(VIDEO) KOJE ŽUMANACE JE NAJBOLJE? Lak način da otkrijete da li su jaja organska ili ne

Žena -
Ako kupujete jaja u supermarketima, svetlo žuto žumance verovatno vam deluje normalno, a šta je sa tamno narandžastim žumancima

Boja žumanca govori mnogo o zdravlju kokoške koja ga je izlegla i za većinu naših obroka dijagnoza nije najbolja.Kada razmišljamo o kokama nosiljama, većina nas zamisli koku koja trčkara po dvorištu imanja i izlegne jaje gde ona poželi i radosno skakuće po otvorenom polju. Međutim, većina jaja dolazi od kokošaka koje 24 sata dnevno provode u kavezu, retko kada vide sunce i skoro nikada ne lutaju slobodno. Da li želite da znate više o svom doručku? Možete sve saznati od žumanca.

Koje od ovih žumanaca vama deluje najnormalnije?

foto Imgur
foto Imgur

Ako kupujete jaja u supermarketima, svetlo žuto žumance verovatno vam deluje normalno. Većina jaja koja mi jedemo imaju svetlo žuto žumance, što nažalost znači da se kokoška verovatno nije najzdravije hranila.Iako možda deluje neobično, ali gusta žumanca tamno narandžaste boje su najbolja!

- Jaja koja imaju tamnije žumance češće dolaze iz slobodnog dometa nosilja, kaže doktorka Hilari Šalo Tesmar, direktorka programa za bezbednost hrane:- Kokoške koje imaju slobodu kretanja imaju priliku da jedu pigmentiranu hranu, a taj isti pigment se kasnije prenosi i na žumance.

foto Imgur
foto Imgur

Proteini i masti uvek ostaju isti bez obzira na boju žumanca, ali jaja sa tamnijim žumancima ukazuju na prisustvo ksantofila i omega 3 masnih kiselina u ishrani kokoške.Ksantofili mogu da se nađu i u tamnom zelenišu poput spanaća, kelja, tikvice, brokolija, dok Omeha 3 masne kiseline su koncentrisane u lanenom semenu i morskim algama.

Kada se kokoške hrane ovako zdravom hranom, one to prenose i na jaja. Sledeći put kada budete poželeli omlet, razmislite kakva jaja ćete jesti.

http://www.youtube.com/watch?v=v5gEAWbAgNU

(Viralthread)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track