ZASLADITE: Ovako izgledaju poderane gaće iz Slavonije
Foto: Profimedija

Super recept

ZASLADITE: Ovako izgledaju poderane gaće iz Slavonije

Žena -
Specijalitet je najukusniji dok je topao a služi se sa šećerom u prahu ili domaćim pekmezom

Slavonski specijalitet poderane gaće, koji okusom podseća na krofne, jede se sa šećerom u prahu ili premazan finim domaćim pekmezom. Poderane gaće su najukusnije dok su još tople. Specijalitet iz Slavonije „Poderane gaće“ sjajno pristaje kao zakuska u poslepodnevnim satima, kao večera ili doručak.

Slatkiš je naziv dobio, veruje se, u tome što se u Slavoniji nekada, bez obzira na prostranstva i svu silnu letinu koju je ona davala, živelo teško. Ovakva jela su smatrana "sirotinjskim".

Za poderane gaće je potrebno - 1 kg glatkog brašna- 2 vrećice suvog kvasca- 3 kašičice šećera- 1 kašičica soli- 6 dl toplog mlijeka- 1 dl ulja - 1 jaje

* Pomešati u većoj posudi brašno, so, šećer i kvasac, razbiti u sredinu 1 jaje. Polako ulevati toplo mleko i ulje i rukama umesiti mekano dizano testo. Ostaviti ga pokriveno da stoji 1/2 sata.

* Na radnoj podlozi posutoj brašnom razvaljati testo na debljinu od 1/2 cm, rezati pravouglove i u sredini svakog nožem napraviti zarez. Odlagati izrezane lepinjice na dasku, prekriti ih krpom i pustiti da odstoje na toplom još nekih 20-30 min.

* Zagrejati veću količinu ulja pa pržiti lepinjice s jedne i s druge strane dok ne porumene. Odlagati ih na papirni ubrus kako bi upio višak masnoće.

Poderane gaće najukusnije su dok su još tople.

(aura)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track