Želite da dobijete dečaka? Evo šta sve treba da radite...
Foto: Profimedia

Naučnici

Želite da dobijete dečaka? Evo šta sve treba da radite...

Žena -
Iako je predviđanje pola deteta prilično nepouzdano, studije pokazuju da se izgledi da dobijete dečaka povećavaju učestalošću seksa, dok se devojčice začnu pod stresom

U vreme velikog izbora kontracepcijskih sredstava, oko 99,9 odsto seksualnih odnosa ne završava trudnoćom, pokazuje velika britanska Zdravstvena studija. Ipak, i dalje je oko 50 odsto svih trudnoća neplanirano, a pravilo je da su veće šanse za trudnoćom ako se na nju ne ide ciljano - jer želja za bebom povećava stres, što pak smanjuje šanse za trudnoćom.

Iako većini sasvim svejedno kojeg pola će biti beba, naučnici su dali na uvid ša je to što povećava šanse za dobijanjem dečaka ili devojčice:

* Parovi koji imaju češće seksualne odnose, imaju veće šanse za dobivanje dječaka, jer muški spermiji žive kraće i veća je verovatnoča seksa u vreme same ovulacije. S druge strane, parovi koji ređe vode ljubav imaju veće šanse da dobiju devojčicu jer ženski spermiji žive duže i jajašce može biti oplođeno čak ako je seks bio nekoliko dana pre ovulacije.

* U stresnim vremenima, rađa se relativno više devojčica nego dečaka. Objašnjenje za to je što su ženski spermiji otporniji, odnosno veće su šanse da prežive veće hormona kortizola uzrokovanog stalnim stresom kod roditelja.

Godine takođe imaju ulogu kod pola deteta - pa tako otac i majka stariji od 35 godina imaju generalno veće šanse da dobiju devojčicu.

* Kod parova koji imaju već dvoje dece, naučno je dokazano kako postoje veće šanse da će sledeće dete biti devojčica.

* Način ishrane je važan faktor za zdravu trudnoću, ali utiče i na pol bebe. Studije pokazuju da žene koje unose više kalorija češće dobijaju dečake.

* Godišnje doba začeća takođe može da utiče na pol nerođenog deteta. Generalno, više se dečaka rađa u proleće i leto, a devojčica u jesen i zimu.

Foto Shutter
Foto Shutter

24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track