Prikaži najnovije vesti

ZABELA ČEKA JAPANCA

Crna Hronika 31

BEOGRAD - Nekadašnjeg člana „surčinsko-zemunskog klana“ Vladimira Jovanovića (39), zvanog Vlada Japanac, koji je prekjuče


BEOGRAD - Nekadašnjeg člana „surčinsko-zemunskog klana“ Vladimira Jovanovića (39), zvanog Vlada Japanac, koji je prekjuče uhapšen sa bosanske strane na prelazu Šepak, između Bosne i Srbije, čeka pripremljen krevet u ćeliji Sedmog paviljona zatvora Zabela u Požarevcu, saznaje Kurir!

Naime, odmah posle izručenja iz Bosne, Japanac, za kojim je bila raspisana međunarodna potraga zbog izbegavanja odlaska na robiju, trebalo bi da bude poslat u ovaj kazamat na izdržavanje šestomesečne kazne, koju je odlagao više puta! Osim toga, Japanac će u zatvoru najverovatnije dočekati i odluku višeg suda po žalbi na presudu Drugog opštinskog suda, kojom je osuđen na dve godine zatvora zbog pokušaja iznude 50.000 evra od Nenada Mikića, vlasnika „Maksis taksija“. Jovanović se, inače, našao na slobodi pretprošle godine, i to samo nekoliko sati posle izricanja presude jer mu je sudsko veće ukinulo pritvor do pravosnažnosti presude.

Nekoliko meseci kasnije posle još dva hapšenja Japanac je nestao iz Beograda i, kako se spekulisalo, sve vreme se skrivao po Bosni. Kako za Kurir tvrde njegovi bliski prijatelji, poslednjih šest meseci je pokušavao da uđe u posao sa izvesnim ruskim biznismenima, ali nije poznato o kakvom se biznisu radi.

Jovanović je, inače, posle nekoliko mirno provedenih godina prvi put uhapšen 5. aprila 2005. godine posle incidenta u kafiću „Dragulj“ na Vidikovcu, kada je vlasniku „Maksis taksija“ rekao: „Ako hoćeš da ‘Maksis’ radi, spremi 50.000 evra“, što je ovaj odbio i posle čega je pretučen.

Ubrzo posle toga, krajem 2006. godine, priveden je na informativni razgovor i zbog krađe automobila „džeta“, koja je prijavljena oktobra 1998. godine. Nekoliko sati kasnije Japanac je izveden pred istražnog sudiju, koji ga je posle saslušanja pustio na slobodu jer je, navodno, imao upalu pluća!

Dva meseca kasnije Vlada Japanac je uhapšen na graničnom prelazu Tabanovci između Srbije i Makedonije kada je krenuo u Grčku, na Svetu Goru. Uhapšen je po poternici koju je za njim raspisala belgijska policija još 4. januara 2005. godine zbog više krivičnih dela. Ubrzo je pušten i iz makedonskog zatvora, posle čega se na kratko vratio u Srbiju, a onda „zapalio“ u Bosnu.

Japanac je široj javnosti postao poznat posle pokušaja ubistva lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi, kada su se u njegovom stanu skrivale vođe „zemunskog klana“ Dušan Spasojević i Mile Luković Kum. Japanac je pominjan i kao jedan od ljudi koji bi mogli da pomognu u rasvetljavanju ubistva Vlade Kovačevića, Vlade Trefa, bliskog prijatelja Marka Miloševića. Iako Jovanović nema ni jednu potragu srpske policije zbog novijih krivičnih dela, nekadašnji saradnik vođa „zemunskog klana“, prema rečima policijskih izvora, operativno je i dalje zanimljiv, baš koliko i kontakti koje je ostvario sa bosanskim kriminalcima u vreme skrivanja. Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 0 komentara