Zakon po meri izbora

Zakon po meri izbora

Komentar dana -

Direktori javnih preduzeća u Srbiji navodno neće moći da budu partijski funkcioneri, a biraće se na javnom konkursu, predviđeno je Zakonom o javnim preduzećima.

Kako bi osigurala da se o „srebrnini“ brinu zaista kvalitetni kadrovi, država je propisala da direktori javnih preduzeća moraju da imaju završene najmanje četvorogodišnje fakultete, najmanje pet godina radnog iskustva i tri godine iskustva na poslovima kojima se bavi preduzeće kojim upravljaju.Priznaćete, značajna je to promena jer su nam do sada u direktorske fotelje uskakali vlasnici pečenjare, konobari i ostali priučeni kadrovi. Jasno je da se u njima nisu našli zbog stručnosti i vanserijskih menadžerskih sposobnosti. Te pozicije stizale su kao nagrada za veliko zalaganje ili finansijsku pomoć koju su davali strankama.Novi zakon pruža nadu da će se sve to promeniti. Ipak, dosadašnje iskustvo nas uči da je mala verovatnoća da će u praksi to i zaživeti. Teško je zamisliti da su stranke zaista spremne da navuku gnev nepodmirenih uglednih članova koji će ostati bez fotelja, ali i da preseku sopstveni izvor finansiranja.

Ostaje da se vidi kakvu će rupu u zakonu naći svi partijski kadrovici kako im fotelje ne bi izmakle. Vreme će pokazati da li je zakon tek izborni mamac ili proizvod stvarne želje da se stvari konačno dovedu u red.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track