ZAOŠTRAVANJE ODNOSA: EU razmatra nove sankcije Rusiji zbog Sirije
Foto: Profimedia

Velika Britanija, Nemačka i Francuska traže sankcije

ZAOŠTRAVANJE ODNOSA: EU razmatra nove sankcije Rusiji zbog Sirije

Planeta -

Šefovi diplomatija Evropske unije će u ponedeljak obaviti temeljitu raspravu o "rasplamsavanju sukoba u Siriji, uključujući zaoštravanje nasilja oko Alepa", rekli su danas visoki zvaničnici Saveta ministara EU u Briselu.

Evropski diplomatski izvori su naveli da nije isključeno da se razmotri i zahtev nekih članica EU da se vladi u Damasku, a možda i Rusiji, uvedu sankcije zbog stradanja civila u tom gradu.

Visoki funkcioner EU je istakao da će rasprava šefova diplomatija Unije ipak usredsrediti na to "kako da se očuva prostor za političko rešenje sirijskog sukoba i biće data ocena šta može EU da učini da bi se ponovo vratio politički dijalog i obustavili oružani sukobi".

EU je ponudila hitnu zamašnu humanitarnu pomoć za civile u istočnom delu Alepa, gde SAD i naročito Francuska, Nemačka i Velika Britanija tvrde da sirijski režim u Bagdadu uz pomoć Rusije u bombardovanju nanosi velike žrtve civilima.

Rusija je saopštila da ne bombarduje civile i da se u istočnom Alepu kriju islamski ekstremisti koje delom pomaže Zapad.

Evropski diplomatski izvori su novinarima u Briselu istovremeno rekli da Velika Britanija, Nemačka i Francuska ulažu napore da EU uvede sankcije blokade sredstava u bankama EU i zabrane putovanja za pojedince u vlastima u Damasku, a možda i Rusiji, jer tvrde da je u istočnom Alepu na delu humanitarna katastrofa, pa i ratni zločin.

Zvaničnici u Savetu ministara EU su naveli da se istovremeno odvijaju konsultacije čelnika Francuske, Nemačke i Rusije u nastojanju da se zakažu sastanci na vrhu i razmotri kako zaustaviti sukobe u Siriji, ali i otvoriti put mirovnom rešenju u Ukrajini.

U Briselu se potvrđuje zabrinutost u vladama EU zbog zaoštravanja u odnosima zapadnih zemalja i Rusije, imajući u vidu da će lideri Unije 20. i 21. oktobra u Briselu temeljito razmotriti sveukupne odnose EU i Rusije, s ciljem da se sagleda bar delimično popuštanja sankcija prema Moskvi, ako ruska strana izdejstvuje neki napredak u mirovnom procesu u Ukrajini.

S tim u vezi se ističe značaj susreta američkog državnog sekretara Džona Kerija i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u subotu u Ženevi koji će s ministrima zemalja u okruženju Sirije razmotriti kako zaustaviti sukobe i ponovo pokrenuti proces ka političkom rešenju u toj zemlji.

U zapadnim medijma je s pažnjom prenesena i izjava bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova da su svetski odnosi došli do opasne tačke zbog sve ozbiljnijeg sukoba SAD i Rusije oko Sirije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track