OTPISANI MINISTRI: Kori Udovički preko TV saznala da je šutnuta
Foto: Marina Lopičić

Sedmoro ministara iz Vučićevog kabineta moraće da napusti vladu

OTPISANI MINISTRI: Kori Udovički preko TV saznala da je šutnuta

Politika -

Bivša potpredsednica vlade svega pola sata pred Vučićevo obraćanje u Skupštini obaveštena da za nju više nema mesta u Nemanjinoj

Mandatar Aleksandar Vučić rešio se sedam članova svoje bivše vlade, a šut-kartu dobila i je bivša potpredsednica Kori Udovički, koja je za to saznala maltene preko televizije! Udovički je obaveštena svega pola sata pred Vučićevo obraćanje u Skupštini da za nju više nema mesta u Nemanjinoj.Osim Kori Udovički, bez posla su ostali Nikola Selaković, Velimir Ilić, Snežana Bogosavljević Bošković, Srđan Verbić, Ivan Tasovac i Željko Sertić.Šok i nevericaKako nezvanično saznajemo, Udovički, donedavna ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, bila je neprijatno iznenađena dobijenom vešću.- Kori je u šoku! Nije očekivala da bude ministar, ali nije baš ni očekivala da pola sata pred konferenciju bude obaveštena da je ostala bez posla. Da leti napolje, obavestio ju je jedan od premijerovih saradnika. Mislila je da će je obavestiti bar nekoliko dana ranije, ali... - kaže izvor Kurira iz SNS.Iako je na sva usta dobijala pohvale - od toga da je sredila inspekciju, da kontrolišu neregistrovane trgovce, do toga da je poslala čuvene izvode iz matične knjige rođenih u zaborav - te se uhvatila ukoštac sa racionalizacijom uprave, Udovički je preko TV saznala ko joj je naslednica i da za nju više nema mesta u vladi.U razgovoru za Kurir Udovički otkriva da je sada fokusirana na primopredaju.- Nije važno kada se razgovor desio. Sada je važno da sve pripremim za primopredaju kako bi nova ministarka nastavila s reformom javne uprave koju sam započela - poručila je ona.Bivši ministar pravde Nikola Selaković možda je i najveće iznenađenje jer nije ušao u novu vladu, pogotovo jer Vučić ocenio njegov rad kao „dobar“. Međutim, osim ako se bivši ministar nije dogovorio o nekoj drugoj funkciji koja se ne tiče Vlade, Selaković će odsad biti posvećen isključivo stranci i fakultetu.- Moj prijatelj Nikola se vraća na Pravni fakultet, nadam se ne preterano dugo, ali to zavisi od njega. Treba da završi doktorat i da obavi još neke druge stvari - rekao je Vučić.Ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije Velimira Ilića sve vreme mandata tukao je glas da nema pojma šta se dešava, a njegove izjave tokom velikih poplava „da je bog kriv“ očigledno nisu naišle na razumevanje kod predsednika vlade. Bivši ministar i lider Nove Srbije kaže za Kurir da se vraća svojoj profesiji.- Pravo da vam kažem, nisam nešto ni bio raspoložen za novu vladu, a dogovorio sam se s Vučićem da bude ovako i sve je okej. Baviću se strukom, onim što najbolje znam. Sve smo se u detalje dogovorili, a ostavili smo mesta i za neku buduću saradnju - naglasio je Ilić.Srđan Verbić je najverovatnije izvisio s mesta ministra prosvete jer je tokom rukovođenja resorom imao brojne štrajkove prosvetnih radnika, a krivicu je na kraju pokušao da svali na premijera Aleksandra Vučića jer nije ispunio njihov zahtev da im se povećaju plate.

Verbić se juče nije javljao na telefon da bi nam otkrio čime će se baviti posle ministrovanja.Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac čini se da je najviše iritirao javne ličnosti iz te oblasti svojim postupcima i izjavama, a poslednja koju su mu zamerili jeste „da gazi po mrtvom Mandi“, kada je povodom lošeg materijalnog stanja glumaca izjavio da „glumcima ne pripada lagodan život“.Sertić bez komentaraŽeljko Sertić, ministar privrede, najveći skandal je napravio početkom godine, kada je uvredio rudare Resavice, RTB Bor i ostale zaposlene u deset preduzeća kojima je u tom trenutku pretio stečaj, kada je rekao da su te firme „leševi prošlosti“. Tako je „počastio“ 17.500 zaposlenih u 10 državnih preduzeća. Bivši ministar se juče nije oglašavao povodom nove vlade u kojoj neće sedeti, pa smo ostali uskraćeni za komentar o tome čime će se baviti u budućnosti.

Snežana Bogosavljević BoškovićVRAĆAM SE NA FAKULTETMinistarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, s obzirom na to da je paralelno bila i ministar i poslanik, neće ostati bez posla, što je potvrdila i za Kurir.- Nastaviću da radim svoj posao kao redovan profesor na Agronomskom fakultetu u Čačku. Takođe, obavljaću i dužnost narodnog poslanika u aktuelnom sazivu Narodne skupštine - rekla je Bogosavljevićeva.

REAGOVANJABojan Pajtić, DSZavršena telenovelaNova vlada će kao jedini cilj imati odbranu rejtinga Aleksandra Vučića, a njen sastav pokazuje da će građani i dalje živeti sve lošije. U Srbiji i dalje postoji samo jedan čovek, dok su ministri puki izvršioci njegovih naređenja. Okončana je još jedna telenovela oko sastava nove vlade u režiji Aleksandra Vučića.

Sanda Rašković Ivić, DSSProamerička vladaVlada će biti mešavina proameričkih ljudi i Vučićevih poslušnika. Idealna osnova za Vučićevu tvrdnju „Vlada, to sam ja“, ali to je već diktatura.Borko Stefanović, LSVučić je autokrataVidim da će autokrata Vučić staviti za sve ministre jednog člana krunskog saveta, jednu NALED NLB stručnjakinju i činovnicu Ministarstva pravde. Jasno?Zoran Stojiljković, profesor FPNSelaković je iznenađenjePredloženi sastav je očekivan, a malo iznenađenje za mene predstavlja izostanak Selakovića, koji je iz tog (uskog kruga) Vučićević saradnika... Ne znam zašto je do toga došlo, a ostalo je sve manje-više očekivano.Jovo Bakić, analitičarZamajavanje javnostiOd promena ministara u novoj vladi ne treba mnogo očekivati. U autoritarnim režimima ministri su sluge autoritarnog vođe i ništa od njih ne zavisi. Uvođenje novih imena u vladu je zamajavanje javnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track