Da li je na pomolu skandal

Zataškana istina o smrti Brisa Tatona?

Crna Hronika

Autor:

Policija je u istrazi napravila brojne propuste, tvrdi branilac osuđenog Ivana Grkovića. Advokat Bajazit: Politička presuda

Bris Taton, zataškana istraga, Ivica Dačić,

Taton je u momentu dolaska lekara još bio svestan

BEOGRAD - Sve je sporno!
Policija je u istrazi vođenoj o smrti francuskog državljanina Brisa Tatona, prema mojim pretpostavkama, napravila brojne propuste, pošto nisu pregledani snimci svih kamera za video-nadzor na Obilićevom vencu a, bez obzira što se na nekim snimcima vide i drugi akteri napada na Tatona, niko od njih nije bio ni osumnjičen!

Ovo je za Kurir rekao advokat Ljubiša Valjarević, jedan od branilaca Ivana Grkovića, osuđenog na 13 godina zatvora zbog ubistva Tatona.

- Nakon tuče, policija je hapsila sve redom, a jedan od privedenih rekao je imena mladića s kojima je bio u društvu i podatak da su došli iz Ulice maršala Birjuzova. Policajci su tada počeli da hapse samo one koji su došli iz tog pravca, a cilj im je bio samo da „dokažu“ da su ti mladići krivi. Izjave svedoka, koji su pričali drugačiju priču, nisu uzimane u obzir, niti su bile dostavljene u sudskim spisima - kaže advokat Valjarević.

On smatra da su sporni i video-snimci, jer se ni na jednom ne vidi tuča ni lice mesta.

- Na kameri se vidi kako još neki mladići pritrčavaju Tatonu, ali oni nisu identifikovani ni uhapšeni! Zabeležen je trenutak kad osuđeni idu ka licu mesta, ali se ni na jednom snimku ne vidi da udaraju Tatona - kaže Valjarević.

Advokat Ivan Bajazit, branilac odbeglog Đorđa Prelića, rekao je za medije da je presuda u slučaju „Taton“ jedna od brojnih političkih odluka.

- Presuda je bila naručena, jer je Prelić prvostepenom presudom dobio kaznu od 35 godina, koja bi mu sledila da je ubio 50 ljudi! Očigledno je da je presuda doneta ranije, na nekom drugom mestu, i da je sudiji ostavljeno da je obrazloži kako zna i ume - tvrdi Bajazit.

Brisa Tatona su 17. septembra 2009. pretukli navijači Partizana uoči utakmice Partizan - Tuluz, a umro je 12 dana kasnije u Kliničkom centru. Zbog ubistva Tatona 14 navijača osuđeno je ukupno najpre 240 godina robije, a presudom Apelacionog suda kazna im je smanjena na ukupno 123 godine zatvora.

Mesto na Obilićevom Vencu gde je nađen povređeni Taton zoom Mesto na Obilićevom Vencu gde je nađen povređeni Taton

Mogući propusti u „slučaju Taton“

- policija zanemarila izjavu svedoka koji tvrdi da je Taton sam pao
- zanemaren poziv osobe koja je Hitnoj pomoći dojavila da je Bris Taton sam skočio
- nema video-snimaka s lica mesta
- na snimcima su i drugi mladići pritrčavaju Tatonu, ali oni nisu osuđeni

Dačić: Ispitati sve tvrdnje

Ivica Dačić, premijer i ministar policije, rekao je da zna za izjavu penzionisanog policajca Dragana C. i da je dao nalog da se ispitaju te tvrdnje.

- Naložio sam da se posebno ispitaju tvrdnje o navodnom pritisku inspektora da svedok promeni iskaz. Svi novi detalji, koji su vezani za slučaj, biće razmotreni - rekao je Dačić.

„Zaturene“ izjave

Advokat Valjerević rekao je da izjava svedoka Dragana C., koji je navodno video da je Taton sam skočio u ambis, nije novost!

- Taj svedok je tu istu priču pričao i 2009, ali policija njegov iskaz nije uzela u razmatranje, a napad na Tatona okarakterisan je kao teško ubistvo! Čak je i superveštak, koji je najviše ocrnio sve osuđene, rekao da su najviše dve ili tri osobe mogle da bace Tatona, ali je sud sve optužene osudio kao da su svi zajedno bacili Tatona - kaže Valjarević.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (66)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • ela

  ela

  a sta navijace zabole sto je neko gej?da li cu da nosim majicu zvezde ,partizana ,rada .....samo je moja stvar.zar sutra tvoje dete treba ta bude prebijeno samo sto nije pogodilo navijacki ukus neke budale.zar se zbog toga napada?

  54 Odgovori 
 • mare

  mare

  ne znam kakve veze sa bilo cim ima da li je bio gay, pa ne zasluzuje da umre zbog toga!!?? a da treba da se ispitaju sve okolnosti ovog zlocina, oko toga se u potpunosti slazem.

  49 Odgovori 
 • Marija T.

  Marija T.

  Veoma je vazno da se utvrdi puna istina o smrti ovog mladog coveka.Ako postoji i najmanja sumnja da je bilo propusta u procesu istrage i sudjenja, treba ponoviti sudjenje i radi njegovih roditelja i radi okrivljenih i radi svih nas i nase drzave i naroda jer je bacena velika ljaga na sve nas.Ali to bi trebalo da obave istinski nezavisne sudije i i ... više strazitelji ali ja se bojim da takvih nema jer se politika uvukla u sve pore naseg zivota i zato se tesko dolazi do istine.

  44 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Klara

  Klara

  " nijedamput"......ha ha ha nijedaMput........eh..blago tebi.....sa takvim razmisljanjem....
  a i gramatika nije ti losa ha ha ha
  Valjda policija postoji da zavodi red (u normalnim delovima sveta) a ne navijaci da tuku sve koji nesto kazu sto ne odgovara njihovim usima ili sve koji imaju boje garderobe koje se ne uklapaju u nihova plitka shvatanj ... više a. A svima koji su ucestvovali u tuci i uzrokovali smrt ovog momka dati PET dozivotnih i plus da im roditelji plate kaznu jer su ih lose vaspitali.

  -1 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji, niti razmatramo tu mogućnost Slavenko Terzić ambasador Srbije u Rusiji

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!