Zatvoreno Kadijino etno selo

Zatvoreno Kadijino etno selo

Društvo -
Iz Inspekcije je saopšteno da će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Kadije po više osnova

PODGORICA - Turistička inspekcija zatvorila je u utorak etno selo "Kadmi", vlasnika Mila Kadije, koji je juče iz svog restorana izbacio Podgoričanku Veselinku Rajković, njeno petoro maloletne dece i jednu monahinju Srpske pravoslavne crkve, uz obrazloženje da ne služi Srbe.

Inspekcija je utvrdila da Kadija pruža usluge smeštaja u deset kućica-bungalova za šta ne poseduje odgovarajuću dokumentaciju, pa je primenjena represivna mera, to jest pečaćenje smeštajnih jedinica.

Iz Inspekcije je saopšteno da će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Kadije po više osnova, prenose Vijesti.

Aktivisti NVO Institut socijalne inkluzije (ISI) podneli su krivičnu prijavu protiv Kadije, kako bi se utvrdilo da li u njegovom postupku ima elemenata krivičnih dela počinjenih iz mržnje, dok je ombudsman Šućko Baković formirao predmet na sopstvenu inicijativu.

"Ne možemo da verujemo da se to događa. To je očigledan primer diskriminacije. Formirali smo predmet i uputićemo zahtev turističkoj inspekciji da sve proveri i postupi po zakonu", rekao je ombudsman.

Crnogorski Zakon o zabrani diskriminacije propisuje da se diskriminacijom smatra i svako pravljenje razlike, nejednako postupanje ili dovođenje u nejednak položaj lica ili grupe lica po osnovu vere ili uverenja, pripadanja ili nepripadanja nekoj verskoj zajednici, a kazna za odbijanje javnih usluga po tom osnovu je od 11.000 do 16.500 evra za pravno lice, a za preduzetnika od 2000 do 5000 evra.

Milo Kadija
Milo Kadija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track