ZBOG NJEGA PUTIN MIRNO SPAVA: Ovo je Satana, najmoćnije oružje u istoriji čovečanstva!
Foto: Youtube, Rojters

Strah i trepet

ZBOG NJEGA PUTIN MIRNO SPAVA: Ovo je Satana, najmoćnije oružje u istoriji čovečanstva!

Planeta -
I Rusija se, poput SAD, oslanja na tzv. nuklearnu trijadu. Potvrdio je to i sam Putin kada je rekao da je nuklearna trijada osnova ruske odbrane

Rusija je u stanje pripravnosti stavila svoje snage u Središnjem vojnom okrugu. Već tradicionalno, ruski predsednik Vladimir Putin naredio je iznenadne vojne vježbe kako bi se utvrdila vojna spremnost ruske vojske.Vežbe uključuju relokaciju vojnog osoblja, streljačke vežbe i složene inspekcije, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu. Vežbe će trajati od od 21. do 28. juna.

Učestvovaće 65.000 vojnika, 5.500 vojnih vozila, 180 aviona i 60 helikoptera, prenosi agencija Interfaks.

Prvih 24 sata proveravaće se spremnost trupa za trenutni odlazak na borbenu misiju. Nakon toga, počeće se sa taktičkim i streljačkim treninzima. vazduhoplovstvo će relocirati avione kako bi proverili njihovu spremnost na novim lokacijama. Središnji vojni okrug proteže se između Volge, Urala, Sibira, Karskog mora, do stepa na granici sa Kazahstanom.Ove vežbe su nastavak pokazivanja mišića Rusije Zapadu i obrnuto, nakon što su ruske i NATO snage u isto vreme započele sa održavanjem "ratnih igara" u zemljama Baltika (NATO).

"Satana" – ponos ruske nuklearne trijade I Rusija se, poput SAD, oslanja na tzv. nuklearnu trijadu. Potvrdio je to i sam Putin kada je rekao da je nuklearna trijada, sastavljena od strateških bombardera, interkontinentalnih balističkih projektila i balističkih projektila koji se ispaljuju iz podmornica, osnova ruske odbrane.Jedan od projektila posebno zanimljiv javnosti je "Satana". Ruski mediji su nakon početka ukrajinske krize aktuelizovali priče o ovom oružju. Pisali su kako u istoriji čovečanstva nije postojalo tako moćno oružje kao što je

"Satana" – ruska interkontinentalna balistička raketa, pravog imena R-36M2 Vojvoda. Ime "Satana" dao joj je NATO koji je naziva SS-18 Satan III. Da bi se razumelo koliko je ova bomba razorna, uporedili su je s nuklearnom bombom bačenom na Hirošimu.Bomba bačena na Hirošimu imala je snagu od 15 kilotona (kt), a njena eksplozija ubila je 70.000 ljudi. Jedna raketa R - 36M2 nosi do 10 bojevih blokova od kojih svaki ima snagu od 750 kt. Neke od raketa opremljene su bojevim monoblokom izuzetne razorne snage od čak 20.000 kt.

"Satana" je teška čak 209 tona, vrlo je precizna i, barem tako tvrde Rusi, može da dopre do američkih raketnih silosa.

http://www.youtube.com/watch?v=bZZVRfjR5WY

Iako će ruska vojska u procesu modernizacije dobiti više od 400 novih raketa u narednih 10 godina, čini se da "Satana" neće otići u penziju bar do 2040-ih. Ali, Rusija već razvija "Sataninog" naslednika – Sarmat, koji bi trebalo da postne deo nuklearne trijade najranije 2018. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=YmuyxY5Ev54

Što se preostala dva dela trijade tiče, sa ruskih podmornica prete, između ostalih, balistički projektili R-29RMU2 Lajner. 40 tona i 15 metara teška "čudovišta" mogu da nose 12 nuklearnih glava. Oni su tek odnedavno deo nuklearnog arsenala Rusije. Od vazdušnih snaga tu su legendarni tupoljevi – supersonični TU-22M i Tu-160 i strateški bombarder dugog dometa, Tu-95.

http://www.youtube.com/watch?v=18Gl75cT2m8

(Dnevno.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track