Prikaži najnovije vesti

ZDRAVA PICA? ZAŠTO DA NE!

Stil 29

Verovali ili ne, moguće je uživati u zdravoj pici, ali verovatno ne u restoranu, već u svojoj kući. Jedan komad pice sadrži

Verovali ili ne, moguće je uživati u zdravoj pici, ali verovatno ne u restoranu, već u svojoj kući. Jedan komad pice sadrži najmanje 300 kalorija, a ako pojedete celu picu, sigurno ste uneli maksimalan broj kalorija za taj dan. Ali, ako se malo potrudite i kod kuće sami napravite manje kaloričnu, zdravu verziju ovog specijaliteta, nemate razloga za brigu o višku kilograma.

Obično o pici ne razmišljamo kao o zdravom obroku, jer obiluje nezdravim masnoćama, solju i kalorijama, ali u cilju održavanje zdrave telesne težine i izbegavanja prejedanja, moguće je vaše omiljeno jelo učiniti zdravijim i lako svarljivim.

Integralno testo
Možete kupiti već gotovo integralno testo za picu ili ga sami zamesiti, tako što ćete kombinovati integralno i obično brašno. Integralno brašno je bogato vlaknima, zbog kojih ćete se duže osećati sito, a koja su ključna za zdravlje sistema za varenje.

Koristite mnogo sosa
Paradajz sos je odličan izvor likopena, moćnog antioksidansa koji preventivno deluje na razna hronična oboljenja.

Manje sira
Iako je sir odličan izvor kalcijuma, mnogo kalorija koje pica sadrži dolaze baš od njega. Zato se uzdržite od preterano velikih količina sira i uvek birajte sir sa niskim procentom masnoće.

Pažljivo birajte meso

Kobasice i salame imaju velike količine masnoće, a mesne prerađevine su povezane s pojavom raka želuca. Izaberite laganije i zdravije namirnice poput piletine ili morskih plodova, ili potpuno preskočite meso i napravite ukusnu vegetarijansku picu.

Koristite povrće
Budući da je veoma hranljivo i niskokalorično, slobodno na picu možete staviti ogromne količine povrća. Neke od veoma ukusnih opcija svakako su paradajz, luk, brokula, spanać, masline, ljute papričice i pečurke.

Umereno jedite
Ako ponekad ispred sebe ipak imate neodoljivu masnu picu, potrudite se da pre nego što navalite na nju najpre pojedete zdravu zelenu salatu, kako bi vas malo zasitila pre nego što se predate potpunom uživanju u slasnim zalogajima. Na kraju, možda ne osetite potrebu da pojedete baš celu picu.
Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 0 komentara