ZDRAVKO TOLIMIR BIĆE SAHRANJEN U BEOGRADU: Umro od srčanog udara, nema obdukcije
Foto: Fonet Ap

Nisu mu dali da se leči u Srbiji

ZDRAVKO TOLIMIR BIĆE SAHRANJEN U BEOGRADU: Umro od srčanog udara, nema obdukcije

Crna Hronika -
General VRS, koji je u ponedeljek uveče preminuo zbog srčanih problema u pritvoru Haškog tribunala, najverovatnije će biti sahranjen u Beogradu, a neće biti obdukcije.

"Obdukcije tela neće biti jer nema sumnje da je umro prirodnom smrću, i to zbog srčanih problema. Imao je jak srčani udar, koji nažalost, nije preživeo. Čim zatvorska bolnica u Sheveningenu izda sve neohodne papire Minisatrstvo spoljnih poslova Srbije preko naše ambasade u Holandiji izdaće sprovodnicu. A telo generala biće dopremljeno u Srbiju o trošku Haškog tribunala. Još se ne zna kada bi to moglo da bude s obzirom na neophodnu papirologiju. Tolimir će najverovatnije biti sahranjen u Beogradu, gde mu živi supruga Nada - kaže za Kurir izvor iz MSP.

Podsetimo, u izjavi za Kurir predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić je rekao da je Tolimir najpre kolabirao, da je odmah pozvana Hitna pomoć ali da je on ubrzo umro. Ljajić je još naglasio da je Tolimir imao srčanoih problema i da je bio veoma bolestan i kada je doveden u Holandiju. General Zdravko Tolimir uhapšen je 30. juna 2007. godine General Tolimir u zajedničkoj akciji policija Srbije i Republike Srpske u okolini Bratunca, a potom je odveden u Banjaluku. Prema tada objavljenim informacijama, Tolimir je lociran i uhapšen kada je pokušao iz Srbije da pređe u RS.

Haški tribunal osudio je krajem 2012. generala Vojske Republike Srpske Zdrava Tolimira na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za dešavanja u Srebrenici u leto 1995.

.Preminuli general nije imao dece, a jedina porodica mu je bila supruga Nada koja ga je često posećivala u pritvoru u kome se nalazio od juna 2007. godine.

S.Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja