Kurir otkriva spas za srpsku čeličanu

Železara Smederevo će raditi za Fijat!

Društvo

Autor:

Uskoro bi mogao biti potpisan ugovor sa Smederevom o isporuci limova za šasije automobila za pogone Fijata u Srbiji, ali i u drugim zemljama, saznaje Kurir u Ministarstvu finansija Srbije

Železara Smederevo, Fijat

Izgleda da za Železaru stižu bolji dani

BEOGRAD - Biće posla!
„Fijat“ i „Železara Smederevo“ mogli bi da potpišu predugovor o isporuci limova za šasije automobila, ne samo za pogone u Srbiji već i u drugim zemljama, saznaje Kurir. To bi ubrzalo modernizaciju čeličane i obezbedilo sigurniju budućnost za oko 5.400 radnika.

Jedna peć „Železare“ trebalo bi da počne da radi u aprilu, posle osam meseci na tihom hodu, a neizvesno je kako će se dalje nastaviti proizvodnja jer čeličana pravi velike gubitke, koje pokriva država. Zato je Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, predložio da se nabavi oprema za proizvodnju limova za automobile, jer ih sada „Železara“ ne proizvodi.

- Ministarstvo finansija i privrede pregovara sa „Fijatom“ o potpisivanju preliminarnog ugovora o isporuci limova. Tim predugovorom biće olakšano ulaganje u „Železaru“ - saznaje Kurir.

O tome će državni vrh razgovarati sa Alfredom Altvilom, direktorom za poslovni razvoj „Fijat-Krajslera“, koji će uskoro posetiti Srbiju. Takođe, predstavnici države pregovaraće i sa Ruskom Federacijom o bescarinskom izvozu automobila, kako bi se našlo obostrano dobro rešenje.

- Ako se dogovore, biće otvoren put za dolazak novih proizvođača automobila. Ministarstvo je već u kontaktu s dve kompanije koje su veće od „Fijata“ - saznaje Kurir.

Posao za još 3.500 radnika

Ministarstvo pregovara i s još dve firme iz auto-industrije koje su zainteresovane za jug Srbije, a ugovori bi trebalo da budu potpisani na proleće.

- Nemačka firma mogla bi da otvori fabriku u Nišu i zaposli 1.500-2.000 radnika, a kompanija iz Azije razmatra ulaganje u Doljevac i zapošljavanje oko 1.500 radnika - navodi sagovornik Kurira.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (15)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • darko

  darko

  Radnici čačanske Fabrike hartije ’’Božo Tomić’’, koji ne rade već tri godine, objavili su čitulju kojom pozivaju na šestogodišnji pomen za ovo upropašćeno preduzeće.
  - Prošlo je šest godina tuge i bola, a oni koji su te uništili i dalje sede u svojim foteljama, i dalje im je omogućeno da bez srama, bez iole stida uništavaju ... više naše fabrike, ubiraju plodove svoga nerada i uživaju u njima – navodi se u svojevrsnom proglasu koji su potpisali ’’ožalošćeni, prevareni i poniženi radnici Fabrike hartije sa svojim porodicama’’, uz informaciju da će se komemoracija održati u subotu u krugu fabrike.
  Kako saznajemo, tog dana će radnici ispred velike slike Josipa Broza Tita zapaliti sveće za zdravlje svojih porodica, pošto, kako kažu, zdravstvene knjižice ne mogu da overe.

  10 Odgovori 
 • Miroslav

  Miroslav

  Vi svaki dan pričate o nekim novim investitorima i o hiljadama radnih mesta a u stvarnosti niko ne dolazi a nezaposlenost sve veća. Ko će doći u zemlju gde je papirologija i birokratija uz neviđenu korupciju veća i od većine afričkih zemalja. Dok se procedure ne smanje, spreči korupcija, mito i reketiranje nema ovde nikakave šanse za boljitak.

  10 Odgovori 
 • Бобан Милетић Бапси

  Бобан Милетић Бапси

  Да није жалосно , било би смешно ?! Ја не знам како мали Ђокица и Перица замишљају упошљавање , али ово ЗАПОШЉАВАЊЕ ПО МЛАЂИ ући ће у све светске анале ... евентуални купци железаре удаљени су све ... više лосним годинама , пећ која би требало да буде потпаљена је , кажу обавештенији , пред распадом , а Млађа запошљава још неколико стотина радника ?! Ово , бре , као у стрипу АЛАН ФОРД !!!

  9 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Aleksandar

  Aleksandar

  Otac je radio na aglomeraciji 30 godina tako da znam o cemu pisem.U normalnim svestskim ekonomijama neprofitabilne fabrike se zatvaraju a u Srbiji pretvaraju u socijalne ustanove.Nerad i neprfitabilnost se samo u Srbiji placaju,zato smo i tu gde jesmo.

  2 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Odbijao sam da budem ministar u prethodnim vladama, ali premijer kaže da sledeći put neću moći da odbijem Dragan Marković Palma, predsednik JS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!