ŽELEZARA SMEDEREVO: Pokrenuta visoka peć 2
Foto: Fonet

Jutros u 8.15

ŽELEZARA SMEDEREVO: Pokrenuta visoka peć 2

InfoBiz -
U naredna dva do tri dana prve tone tečnog gvožđa biće transportovane u pogon Čeličane, odakle će nakon kotinuiranog livenja, prvi slabovi krenuti ka Toploj valjonici

SMEDEREVO - Nakon dvomesečne obustave proizvodnje, Visoka peć broj dva smederevske Železare uspešno je pokrenuta jutros u 8.15 sati.

U naredna dva do tri dana prve tone tečnog gvožđa biće transportovane u pogon Čeličane, odakle će nakon kotinuiranog livenja, prvi slabovi krenuti ka Toploj valjonici.

U skladu sa proizvodnim planom ostali pogoni glavnog proizvodnog toka sukcesivno će krenuti u rad.Zaposleni "Železare Smederevo" vraćaju se na posao u skladu sa planom rada svakog pojedinačnog pogona, saopšteno je iz te čeličane.

Paljenje jedne od dve visoke peći u Železari bilo je najavljivano za kraj juna, ali je odloženo iz tehničkih razloga.Jedna visoka peć u Železari zbog nedostatka sirovina ne radi nekoliko godina, a druga je bila na "tihom hodu" od početka maja ove godine, u kompaniji koja zapošljava oko 5.000 ljudi.Vlada Srbije, koja je vlasnik Železare od februara 2012. godine, nakon otkupa fabrike za jedan dolar od američkog "Ju-Es stila", formirala je u maju 2014. godine radnu grupu koja pregovara sa investitorima zainteresovanim za smederevsku čeličanu.

O privatizaciji Železare u Smederevu se vode razgovori sa sedam do osam ozbiljnih investitora, a tender će biti raspisan nakon razgovora sa kupcima i odluke Vlade Srbije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede. Ministar privrede Dušan Vujović ove nedelje je najavio da će za "Železaru Smederevo" biti raspisan tender u naredna dva meseca, ali nije želeo da iznosi više detalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track