ZEMAN ŠOKIRAO ČEHE: Premijera Sobotke se možete rešiti kalašnjikovim
Foto: Ap 21 Okt 2013

Neumesna šala

ZEMAN ŠOKIRAO ČEHE: Premijera Sobotke se možete rešiti kalašnjikovim

Planeta -
Češki predsednik Miloš Zeman šokirao je sunarodnike najnovijom šalom reakvši da premijera Bohuslava Sobotke mogu da se reše kalašnjikovom, ako već neće demokratskim putem - da sačekaju slobodne demokratske izbore.

"Demokratska mogućnost je jedna jedina - slobodni izbori. Nedemokratska mogućnost je kalašnjikov", odgovorio je Zeman u ponedeljak na mitingu u Tišnovu kraj Brna na pitanje jednog od prisutnih kako bi Česi mogli da se reše premijera Bohuslava Sobotke, preneli su danas češki mediji.

Neumesna šala šokirala je jednako i vladajuće Sobotkine socijaldemokrate i opoziciju, posebno u uzavreloj atmosferi oko izbegličke krize kada se i u Češkoj pojavljuju razne domobranske grupe koje se nude da izađu na granice i zajedno sa policijom brane zemlju od izbeglica.

Izbeglice inače Češku zaobilaze u širokom luku a izbeglički centri zvrje prazni jer je popunjeno svega 95 od ukupno 1.500 mesta koliko ih u centrima ima.

"Neukusne šale o upotrebi oružja protiv političkih zvaničnika samo dolivaju ulje na vatru," upozorio je češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec.

I sam premijer Bohuslav Sobotka osudio je pokušaj češkog predsednika da bude duhovit. Najviše mu je zamerio što mu plaši decu i porodicu.

"Velika je verovatnoća da smo jedina civilizovana zemlja u kojoj predsednik javno poziva ljude da ubiju predsednika vlade. Ja ću sa tim izaći na kraj, ali smeta mi što time Zeman plaši moju decu, celu porodicu i prijatelje", kazao je Sobotka.

Češki premijer dodao da je su takve izjave glupe, nepotrebne i da neće na njih dalje da reaguje, a da nastavlja da se u odnosima sa šefom države ponaša profesionalno u interesu države.

"Nadam se da se šalio, to je degutantno", kazao je lider čeških nereformisanih komunista Vojteh Filip. Portparol predsednika Zemana Jirži Ovčaček odbio je te kritike kao licemerne i rekao da je to bila samo mala šala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track