Žene poludele za kupaćim kostimom napravljenim za muslimanke
Foto: Doznajemo

Svetski hit

Žene poludele za kupaćim kostimom napravljenim za muslimanke

Ludi svet -
Kad je Nigela Lavson pre dve godine izašla iz mora na sidnejskoj plaži Bondi, dočekali su je začuđeni pogledi. Ali sada, burkinis - kupaći kostimi izvorno dizajnirani za muslimanke, stekli su ogromnu popularnost i među Britankama nemuslimankama

Za ovaj kupaći kostim najviše su zainteresirane žene koje žele da preklriju svoje obline kao i one koje žele da zaštite kožu od sunca.

Burkinis je lagana odeća napravljena od likre i najlona, a pokriva sve osim lica, stopala i šaka. U početku su burkinis uvozili iz Turske i Maroka, ali sada se i londonska kompanija "Modesty Active and Modestkini" bavi izradom ovih kostima.

Ismaili Sakrani, direktor prodaje i marketinga ove firme kaže: "Prvih nekoliko godina smo se jako borili, a u zadnje dve godine prodaja je povećana za 300 - 400 odsto".

Pre nego što je ovaj kostim postao dostupan u prodaji, žene su morale na druge načine da se pokrivaju. Izvršna direktorica "Modestly Activea", koja je dizajnirala Nigelin burkini, kaže da su žene godinama odmore provodile noseći helanke i majice u vodi, pa su rešili da potraže drugo rešenje.

"Htela sam da nosim nešto na plaži u čemu neću izgledati kao Teletabis. Želela sam nešto udobno i u čemu ću lepo izgledati. Kasnije sam otišla na odmor u Dubai i bila sam zatrpana pitanjima odakle mi burkini".

Nigelino nošenje burkinija u Sidneju bila je velika prekretnica za ovaj proizvod.

"Nakon što je Nigela nosila burkini, ljudima se svidela ideja. I ljudi koji nisu muslimani želeli su ovaj kostim. Neke žene su alergične na sunce, druge su dobile višak kilograma ili su smršale pa žele da sakriju kožu koja nije zategnuta".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track