ŽIV IZGOREO: Štićenika zaključali u sobi!
Foto: Slađana Stojanović

Ko je kriv za smrt u Domu

ŽIV IZGOREO: Štićenika zaključali u sobi!

Crna Hronika -

Tibor S. (22) nije mogao da pobegne iz zapaljene sobe jer je bio zatvoren zbog kazne. Telo će biti identifikovano preko zubnog kartona

NOVI SAD - Štićenik Tibor S. (22) stradao je u požaru dok je bio pod kaznom, zaključan u jednoj sobi u Domu za deci i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, saznaje Kurir. Ko će odgovarati za smrt štićenika koji je izgoreo u sredu uskoro će se znati jer je očigledno da bi se mladić spasao da nije bio zatvoren.

- Nastradali Tibor bio je pod kaznom. On se nalazio u tzv. beloj sobi, koja se zaključava i gde su štićenici sami. U toj sobi nema ništa osim veoma zapaljivih materijala. Nije ni čudo što je totalno izgoreo jer je i soba totalno izgorela, plafon se istopio - kaže dobro obavešteni izvor i dodaje:Uneo cigarete i upaljač- Zašto direktor Zoran Arbutina ne kaže pravu istinu da su oni koji su nesrećnog momka poslali u tu sobu za kaznu krivi, naravno zajedno s njim. Kako je štićenik u takvu sobu mogao da unese cigarete i upaljač. Mnogo je tu nejasnih pitanja. Ne samo da treba da bude smenjen nego treba i krivično da odgovara za smrt ovog mladića!Direktor Zoran Arbutina rekao je za Kurir da je morao da slaže.- Kad sam vam rekao da je to četvorokrevetna soba, morao sam to da kažem jer su mi istražni organi tako rekli da izjavim - kaže Arbutina.Direktor objašnjava da je to soba koja se naziva „tajm-aut“, a ne „bela soba“, soba relaksacije, koja je namenjena smeštanju korisnika koji su u izuzetno agresivnom stanju.- Soba može da se koristi isključivo u medicinske svrhe, u slučaju da je korisnik toliko agresivan da može da naudi sebi ili nekom drugom. Jedino lekar može da da odobrenje za korišćenje sobe, koja služi za smeštanje korisnika do onog momenta dok lekovi ne počnu da deluju - kaže Arbutina.Na pitanje da li je soba bila zaključana i da li je momak mogao da se spase, direktor se razbesneo:- Naravno da je bio zaključan! U pravilniku je definisano da se korisnik mora proveravati, da ne može da boravi u toj sobi duže od dva sata i da on tokom boravka mora da bude proveravan na svakih 15 minuta - priča direktor.Identitet po zubimaKako mladić nema nikoga sa kime bi se njegov DNK uporedio, biće identifikovan uz pomoć zubnog kartona. -Zubi mu nisu izgoreli. Tražili smo od doma zdravstveni karton kako bismo mogli da budemo sigurni da se radi o njemu - kaže Kurirov izvor.

Ministar ogorčenVULIN: TRAŽIĆU SMENU DIREKTORAAleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rekao je da će predložiti Pokrajinskom sekretarijatu smenu Zorana Arbutine, direktora doma u Veterniku.- Nadležne inspekcijske službe predale su izveštaj i mogu da kažem da su dva vaspitača suspendovana, a njihova suspenzija trajaće dok se ne završi disciplinski postupak, a nakon što se završe i odgovarajući izveštaji koje radi MUP - rekao je Vulin.

HronologijaČESTA ZLOSTAVLJANJA 2012 - Norbert Farkaš (22), štićenik, utopio se nakon što je pobegao iz doma2013 - Dom je došao u žižu javnosti zbog pojavljivanja snimaka na kojima štićenici iskopavaju deponije medicinskog materijala u dvorištu doma2013 - Štićenik B. G. (25) teško povređen kad je skočio s terase svoje sobe na prvom spratu zato što mu je prećeno2014 - Vaspitač osumnjičen da je metalnom štanglom pretukao jednog štićenika, udarivši ga čak 18 puta2014 - Procurile su slike iz doma kako živi jedna grupa štićenika u posebno ograđenom prostoru, čiji se kvalitet života, po mišljenju stručnjaka, smatra torturom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track