ZLO SE SE ŠIRI PO BALKANU: U ova dva grada vrbuje se najviše džihadista za Islamsku državu
Foto: AP

Idu u Siriju i Irak

ZLO SE SE ŠIRI PO BALKANU: U ova dva grada vrbuje se najviše džihadista za Islamsku državu

Bosna i Hercegovina -

Stručnjaci iz američkog Centra za borbu protiv terorizma sproveli su istraživanje koje otkriva na kojim teritorijama u Evropi Islamska država regrutuje najviše boraca za borbu u Siriji i Iraku.

Prema podacima Centra, na Starom kontinentu postoji veliki broj gradova u kojima živi veliki broj ljudi koji su idealni regruti za Islamsku državu.

Prednjače gradovi sa većim migrantskim zajednicama. Analiza više od 850 stranih boraca ISIL-a koji su putovali u Siriju i Irak u periodu od 2011. do 2015. godine, pokazala je da skoro tri četvrtine ovih džihadista dolazi iz gradova odakle su poreklom i prethodni "dobrovoljci" te terorističke organizacije.

Što se Balkana tiče, najopasnija žarišta su BiH i Kosovo. Iz Bosne i Hercegovine izdvojila su se dva grada kao najveći regrutni centri džihadista: Zenica i Sarajevo.

Sarajevo, Foto: Reuters
Sarajevo, Foto: Reuters

Najviše džihadista bilo je iz Londona — 38, zatim iz belgijskih gradova Antverpena (32) i Brisela (30). Iz španske enklave Seute bilo je 18 od analiziranih 854 terorista.Najviše gradova iz zapadnih zemalja odakle su džihadisti imaju Belgija (Antverpen, Brisel, Molenbek, Vilvord) i Francuska (Nica, Tuluz, Pariz i Lunel). Po dva grada gde najviše vrbuje Islamska država imaju Britanija, Nemačka, Holandija i pomenuta Bosna i Hercegovina (Zenica i Sarajevo).

Molenbek, Foto: Reuters
Molenbek, Foto: Reuters

Prema podacima Centra, evropske države iz kojih dolazi najveći broj boraca Islamske države su Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Belgija. Iz Srbije su najmanje tri pripadnika Islamske države koji se bore u Siriji i Iraku, kao i iz Slovenije, dok je iz BiH čak 78 islamista!

Foto: AP
Foto: AP

Britanski Independent prenosi da na Kosovu i u Albaniji postoje ćelije Islamske države, koje su tesno povezane sa glavešinama u Siriji i Iraku, čija naređenja slepo ispunjavaju.Najmanje 200 Albanaca sa Kosova privedeno je zbog veze sa ISIL-om u poslednje dve godine. najmanje 300 Albanaca sa Kosova otišlo je u Siriju i Irak kako bi se borili na strani terorista Islamske države, a 50-ak njih je u tim borbama i ubijeno.

NEŽENJA, OBRAZOVAN I NEMA POJMA O KURANU: Ovo je profil prosečnog borca Islamske države

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track