ZLOČIN NAD SRBIMA: Agim Čeku prvi optuženi pred Specijalnim sudom u Prištini
Foto: Printscreen Youtube

ZLOČIN NAD SRBIMA: Agim Čeku prvi optuženi pred Specijalnim sudom u Prištini

Crna Hronika -

PRIŠTINA - Bivši premijer u Prištini, ministar odbrane i nekadašnji komandant Oslobodilačke vojske Kosova i Kosovskog zađtitnog korpusa Agim Čeku, biće prva osoba koja že biti optužeba pred sepcijalnim sudom za ratne zločine OVK.

Ovu informaciju objavio je prištinski list Bota sot, pozivajući se na neimenovane izvore. Ovaj list navodi da se očekuje da će se optužnica protiv Čekua odnosti na nehumano postupanje prema ratnim zarobljenicima. Objavljivanje optužnice očekuje se tek u septembru ove godine.

Inače čeku je poslanik Demokratske partije Kosova.

Pravosuđe Srbije Čekua tereti za ratne zločine nad srpskim narodom u Hrvatskoj i na Kosmetu. Na osnovu međunarodne poternice Okružnog suda u Nišu iz 2002. godine, Čeku je kao komandant KZK dva puta hapšen u Ljubljani oktobra 2003. i Budimpešti marta 2004. godine, ali je oba puta pušten na intervenciju tadašnjeg šefa UNMIK-a Harija Holkerija.

Sedmog maja 2009. godine Čeku je u Parizu potvrdio da je proteran iz Kolumbije, gde je bio nakratko uhapšen po zahtevu za isporučenje u Srbiju, a potom pušten pošto po tamošnjem zakonu za dela počinjena pre 2005. nije moguće zadržavanje i izručivanje stranih državljana. Dana 24. juna 2009. bio je zadržan na graničnom prelazu Gjueševo, iz Makedonije u Bugarsku. U Bugarsku je išao po pozivu bivšeg ministra spoljašnjih poslova Solomona Pasija. Prvobitni 24 časovni pritvor mu je produžen na 72 časa, a Srbija je od Bugarske zatražila njegovo izručenje.

Biografija

Agim Čeku, rođen je 29. oktobra 1960. godine u selu Ćuška, nedaleko od Peći. U Beogradu je završio Vojnu gimnaziju i dve godine Vojne akademije. Zatim, prelazi u Zadar, gde 1984. godine diplomira na Vojnoj akademiji. U Školi rezervnih oficira JNA bio je komandir voda od 1984. do 1990. godine, a potom je godinu dana komandovao vodom artiljeraca na Vojnoj akademiji u Zadru. Kada je 1991. godine počeo rat na prostoru bivše Jugoslavije, Čeku dezertira iz JNA i u oktobru iste godine priključuje se hrvatskom Zboru narodne garde, a potom i hrvatskoj vojsci. Čeku je komandovao jedinicom, koja je 1991. godine na području Gospića izvršila nekoliko otmica, ubistava i masakr Srba u Gospiću. Odgovorni su za likvidaciju i nestanak od oko 170 Srba. Generalski čin stekao je u akciji u Medačkom džepu, septembra 1993. godine kojom je rukovodio. U akciji su upotpuno uništena srpska podvelebitska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj i ubijeno 88 Srba, od kojih 42 civila, a među njima 17 žena.

Posle „Oluje“ Tuđman je Čeku dodelio čin stožernog brigadira i više puta ga odlikovao. Godine 1998. vraća se na Kosovo i Metohiju i staje na čelo terorističke OVK. Organizuje napade na snage bezbednosti Republike Srbije i čini mnoge zločine nad srpkskim civilima.U maju 1999, Čeku je postavljen za šefa štaba OVK, zamenivši Sulejmana „Sultana“ Selimija. Dolazak međunarodnih snaga na Kosmet, u junu 1999, Čeku je dočekao kao načelnik štaba OVK, a kada je upravu nad Kosovom preuzeo UNMIK, Čeku postaje načelnik Kosovskog zaštitnog korpusa.

Od proglašenja tzv. nezavisnosti Kosova i Metohije, Čeku je počeo da se bogati, a sve to zahvaljujući kriminalnim aktivnostima.Rođeni brat Agima Čekua, Edhem Čeku, pod bratovim patronatom je ključni kosovski švercer oružja, droge i organizator ilegalne trgovine akciznom robom na području Peći. Glavni saradnici su mu Daut Kadriovski i Rufat Musa.Agim Čeku stoji iza preduzeća „Sloga“ iz Prištine, kojem pripadaju hoteli „Grand“ i „Božur“ i u kojima se nalaze centri prostitucije, droge i kocke, s tim što mu poslove vodi Sulejman Selimi. Ima oko 60 lokala širom Kosova i Metohije. Vrlo je blizak sa Rahimom Ademijem, Ramušom Haradinajem, Ademom Krasnićijem, Muratom Jašarijem, Šaćirom Šaćirijem, Šefketom Muslijuom i Hašimom Tačijem, sa kojim kontroliše sve javne i tajne aktivnosti KZK.

(info-ks.net/Bota sot/Foto: printscreen Youtube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track