ZNAK SA NEBA: Ikone u Ukrajini i Rusiji liju krvave suze!
Foto: Printscreen Yt

Sveci proplakali

ZNAK SA NEBA: Ikone u Ukrajini i Rusiji liju krvave suze!

Planeta -
Upozorava li Bog stanovnike Rusije i Ukrajine na veliku katastrofu koja ih uskoro čeka? To nije isključeno, rekao je Tomaz Terlikovski, glavni urednik poljskog katoličkog portala Fronda

MOSKVA - U više od deset manastira širom Ukrajine i Rusije ikone svetaca istovremeno su počele da plaču, a suze su im vidljivo crvene boje.

"Upozorava li Bog stanovnike Rusije i Ukrajine na veliku katastrofu koja ih uskoro čeka? To nije isključeno, rekao je Tomaz Terlikovski, glavni urednik poljskog katoličkog portala Fronda.

Fenomen suza zabeležen je u gradovima Odesi i Rivne u Ukrajini, i Rostovu na Donu i Novokuznjecku u Rusiji.Ikone su u ruskoj istoriji plakale dva puta. Jednom pre Oktobarske revolucije, odnosno kraha Ruskog carstva, a drugi put pre pada SSSR-a. U oba su slučaja promenama prethodili krvavi sukobi sa velikim brojem ljudskih žrtava.

U pravoslavnoj i katoličkoj tradiciji fenomen krvavih suza na svetim ikonama Bogorodice je znak “odozgo”. Suze se pojave kad vernike treba upozoriti na pokajanje i jačanje vere. Međutim, one su znak samo onima koji veruju i prihvataju pojavu kao znak unutar vere.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja