ZORAN ĐORĐEVIĆ: Srbija ima oružanu sila koja u svakom trenutku može da odbrani državu i narod
Foto: Dragan Kadić

Autorski tekst za list Odbrana

ZORAN ĐORĐEVIĆ: Srbija ima oružanu sila koja u svakom trenutku može da odbrani državu i narod

Društvo -

BEOGRAD - Srbija danas ima oružanu silu sposobnu da u svakom trenutku odbrani svoju državu i narod, ocenio je ministar odbrane Zoran Đorđević u autorskom tekstu za praznično izdanje lista "Odbrana".

Predstavljajući rezultate sistema odbrane u 2016. godini, ministar je kazao da "ima razumevanje" za nezadovoljne pripadnike VS koji sindikalnim delovanjem traže poboljšanje ekonomskog položaja, ali je i dodao da ne može biti saglasan sa "načinom na koji se to nezadovoljstvo izražava"."Stvorili smo uslove za povećanje zarada u sistemu odbrane od pet odsto i država u ovom trenutku nema mogućnosti da izdvoji više. Za sada nije moguća ni bilo kakva preraspodela u okviru vojnog budžeta, kako neki spekulišu, jer bi se time ugrozilo funkcionisanje sistema i odbrana zemlje", naveo je Đorđević.

Foto: Ministarstvo odbrane RS
Foto: Ministarstvo odbrane RS

Prema njegovim rečima, u 2017. godini u sistemu odbrane radiće se na povećanju brojnog stanja, posebno onih kadrova koji su u prethodnom periodu beležili značajan odliv.Podsećajući da pripadnici VS trenutno učestvuju u 11 multinacionalnih operacija, ministar je kazao da se po tom kriterijumu, Srbija svrstava u red "najznačajnijih evropskih kontributora svetskom miru".

On je ocenio da pripadnici VS i Ministarstva odbrane "izuzetno uspešno" kontrolišu i čuvaju državnu granicu, navodeći da je više od 18.000 ilegalnih migranata sprečeno u pokušaju ulaska na teritoriju Srbije.Đorđević je dodao da je Vojska Srbije "i dalje" institucija koja uživa najveće poverenje gradjana Srbije kao i da je "bila i ostala najveća uzdanica gradjana Srbije".

Foto: Zoran Šaponjić
Foto: Zoran Šaponjić

Povećaćemo brojno stanje Vojske Srbije

Ministar odbrane Zoran Đorđević najavio je povećanje brojnog stanja Vojske Srbije u 2017, naročito onih kadrova koji su u prethodnom periodu beležili značajan odliv, te podsetio na obećanje da u sistemu odbrane neće biti otpuštanja.U obraćanju pripadnicima MO i VS u magazinu "Odbrana", Djorđević je poručio da borba za poboljšanje socijalnog položaja pripadnika sistema odbrane jeste i biće stalni zadatak.

Govoreći o šest ruskih MiG-ova 29 koje je Srbija dobila od Rusije, Đorđević je rekao da će za oko godinu dana, nakon remonta tih šest vazduholova uz četiri koja već imamo, Srbija imati eskadrilu od deset savremenih lovaca ranga četvrte generacije."Naše nebo će, sasvim sigurno, biti najbezbednije u ovom delu Evrope", poručio je Djorđević.

Foto: Ministarstvo odbrane RS
Foto: Ministarstvo odbrane RS

Prema njegovim rečima, modernizacija i produženje veka upotrebe ovih deset aviona koštaće oko 185 miliona evra i tom investicijom Srbija će rešiti problem efikasne zaštite vazdušnog prostora u narednih 14 godina.Kako je naveo, tradicionalno prijateljstvo Srbije sa Rusijom ne stoji na putu evropskih integracija, niti partnerskih odnosa sa zemljama NATO-a u okviru Programa Partnerstvo za mir.

"Srbija je vojno neutralna zemlja, sa strateškim ciljem ulaska u EU. Razvijamo partnerske odnose sa svim relevantnim faktorima globalne bezbednosti, jer je to jedini način da se odupremo pretnjama koje se danas pre svega očitavaju kroz terorizam i verski ekstremizam", rekao je Đorđević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track