ZUKORLIĆ SE PONOVO OGLASIO: Ja sam gromobran u koga pucaju politički gromovI
Foto: Damir Dervišagić

Demantuje sve optužbe

ZUKORLIĆ SE PONOVO OGLASIO: Ja sam gromobran u koga pucaju politički gromovI

Politika -

BEOGRAD - Objekat u sklopu Fakulteta za islamske studije, koji u centru Novog Pazara koji gradi mešihat Islamske zajednice, nema građevinsku dozvolu, a gradnju bez dozvole omogućila je upravo ona sila koja je kršeći zakon dovela do doga da se danas gradi mimo zakona, izjavio je danas narodni poslanik Muamer Zukorlić.

Zukorlić je kao glavne krivce za kršenje zakona apostrofirao organe gradske uprave u Novom Pazaru i republičku Direkciju za restituciju imovine verskim zajednicama, koji 10 godina nakon donošenja Zakona o restituciji onemogućavaju povraćaj imovine Islamskoj zajednici.

Bivši muftija, a sada član nastavno-naučnog veća Fakulteta za islamske studije, postavlja pitanje kako je moguće da je za deset godina vraćen deo otete imovine Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, Rimokatoličkoj crkvi i Jevrejskoj zajednici, a Islamskoj zajednici u Srbiji nije vraćeno bukvalno ništa."Pokretali smo mnogo sporova, nema suda kom se nismo obraćali, ali dobro znate u kakvom pravosudnom sistemu se živi, znamo za spregu kriminala i pravosuđa, političara i pravosuđa. Islamska zajednica je žrtva toga", objašnjava on.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Zukorlić napominje da nema nikakve nadogradnje sprata zgrade fakulteta u Novom Pazaru, već da se 90 odsto radova izvodi na zgradi, vertikalno, zbog curenja vode na delu ravnog krova, a da su minimalna horizontalna proširenja.

"Ja sam samo obični gromobran u koga pucaju medijski politički gromovi, evo već 15 dana bez prestanka, pa ja prenosim taj elektricitet kroz mene, sav se tresem i to prolazi u zemlju", rekao je on gostujući u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine

Zukorlić kaže da ne treba verovati u tvrdnje gradonačelnika Novog Pazara Nihatu Biševcu i gradske inspekcije, da Islamska zajednica nikada nije tražila dozvolu za gradnju, a kredibilitet osporava i Vrhovnom sudu, koji je još 2010. godine presudio da je zgrada koja se sada dodatno proširuje oteta i da treba da se vrati ljudima koji su je kupili u privatizaciji.

FOTO: Zorana Jevtić, Dragana Udovičić
FOTO: Zorana Jevtić, Dragana Udovičić

"Postoje stvari koje su istorijski utemeljene, pa čak i moji protivnici priznaju da je ta zgrada bila sedište Islamske zajednice do Drugog svetskog rata, a da je nakon 1945. nacionalizovana i pripale nekom ugostiteljskom preduzeću", objasnio je on i dodao da nepoštovanje Zakona o restituciji, nažalost, rađa drugu nezakonitost."Žao mi je, ali je tako, jedno nasilje uvek proizvodi drugo nasilje, a jedna nepravda proizvodi drugu", istakao je on.

Povodom saopštenja Ministarstva građevine, koje je potvrdilo da su radovi na objektu u centru Novog Pazara nelegalni i da je jedina njihova sudbina rušenje jer investitor nije nikada podnosio zahtev za izdavanje lokacijskih uslova, niti građevinske dozvole, a zbog činjenice da su radovi započeti posle stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju objekata, oni ne mogu biti ni predmet ozakonjenja, Zukorlić poteže priču o divljoj nadogradnji državnih objekata, poput zgrade suda.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

"Tražite papire i dobićete informaciju da postoji dozvola za krov zgrade suda, a ne za sprat. Za sve što je Islamska zajednica predala ima papir, jedino nemamo za one objekte nad kojima nam se osporava vlasništvo. Ovde je problem negacija vlasništva koja blokira mogućnost da se uopšte podnese zahtev za dozvolu", objašnjava on.

Bivši muftija ne vidi problem u tome što je gradnja izašla van placa na kojem se nalazi fakultet, kao i tome što se u prizemlju novog objekta nalaze kafići, restorani i butici tekstila, i objašnjava da je to princip na kojima vakufi ili zadužbine vekovima funkcionišu – da se iz komercijalnih delatnosti finansiraju verske i obrazovne.

On odbacuje tvrdnju da sopstveni poslovni interes predstavlja kao interes svih muslimana.

Foto: Dragana Udovičić/FoNet
Foto: Dragana Udovičić/FoNet

Zukorlić, takođe, demantuje da je on taj koji je podigao ovu temu na nivo nacionalnog pitanja, i apostrofira zaštitnika građana Sašu Jankovića kao nekoga ko se stavio na stranu države, a protiv građana.

Na pitanje da li zaštitnik građana treba da brani građane i kada nisu u pravu i kada krše zakon, kao i da li je moguće da nije razumeo njegovu ulogu, bivši muftija tvrdi da je tako svuda na Zapadu i traži ostavku Saše Jankovića, koji "brani sistem, a ne građanina."

"Na Zapadu je uloga zaštitnika građana definisana kao mogućnost da građani budu zaštićeni od zloupotrebe vlasti. Slično, advokat odbrane je branilac i poziva se na zakon, a imate tužioca koji treba da govori ovo što sada govori Janković", ističe on i dodaje da Jankovića ne zanima zašto Islamskoj zajednici nije vraćeno ništa već 10 godina, niti zašto je 2010. Bošnjacima otimano Bošnjačko nacionalno veće.

Na pitanje kako misli da se će se cela ova stvar završiti, narodni poslanik Bošnjačke demokratske zajednice kaže da je protiv divlje gradnje, ali da je za dogovor, pa samim tim treba gledati kako će se završiti legalizacija sprata suda u Novom Pazaru, jer Zakon o ozakonjenju nije predvideo legalizaciju nadogradnje državnih objekata.

Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić
Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić

"Isukao sam mač i poslednji ću ga vratiti u korice" izvučeno iz konteksta

Odgovarajući na pitanje da li je njegova bliskost sa premijerom Aleksandrom Vučićem odgovor na pitanje kako nekažnjeno može da se gradi bez dozvole, Zukorlić kaže da razumevanje Vučića dolazi na kraju, a da premijer vodi računa o državi i narodu i u bliskoj i u daljoj budućnost.

"Ove palikuće, poput Ljajićevih političara u Novom Pazaru i raznih drugih Vučićevih oponenata, ne zanima da li će doći do sukoba", ističe on u kontekstu izjave Vučića da neće rušiti nelegalni objekat u centru Novog Pazara jer ne želi razbijanje glava sa muslimanima.

Zukorlić kaže i da njegova izjava da je "isukao mač" i da će ga "poslednji vratiti u korice" izvučena iz konteksta, a da se odnosi na problem akreditacije njegovog univerziteta, a ne na nelegalnu gradnju.

"Isukani mač je bio metafora, a vi je manipulativno koristite, pa sada neko zamišlja 5.000 Pazaraca iza mene, kako jurišamo", kaže on i dodaje kako ne može da odbaci ni jedan scenario, a da se pametni ljudi uče na greškama i primerima iz prošlosti.

On podseća na situaciju iz 2010. godine, kada je, kako kaže, Rasim Ljajić hteo da se obračuna sa Islamskom zajednicom, pa je od tadašnjeg predsednika Borisa Tadića dobio na raspolaganje 1.500 specijalaca, koji su se potukli sa nekoliko hiljada vernika.

"Svako ko je pametan će reći da imamo loša iskustva, razne frustracije, da je to neuralgično područje zbog ekonomskog i socijalnog stanja. Ukoliko dođe neka nova vlast, pa pošalje trupe, neka snosi odgovornost", ističe on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track