Zvanični podaci o broju stanovnika 15. novembra

Društvo

Autor:

BEOGRAD - Zvanični podaci o broju stanovnika i domaćinstava u Srbiji, utvrđeni nedavnim popisom, trebalo bi da budu objavljeni u utorak, 15. novembra.

 Republicki zavod za statistiku , popis,

 

BEOGRAD - Zvanični podaci o broju stanovnika i domaćinstava u Srbiji, utvrđeni nedavnim popisom, trebalo bi da budu objavljeni u utorak, 15. novembra. 
 
Kako je ranije najavio Republički zavod za statistiku, 15. novembra biće saopšteno koliko je Srbija izgubila stanovnika od prethodnog popisa 2002. godine, a procenjuje se da je ta cifra između 250.000 i 350.000. Prvi podaci pokazali su da jedino Beograd, Novi Sad i Novi Pazar imaju više stanovnika nego na prethodnom popisu 2002. godine. U Srbiji su tokom popisa koji je trajao od 1. do 20. oktobra, popisano ukupno 7.524.164 lica. 
 
Republički zavod za statistiku je ukazao da je pravi broj stanovnika znatno manji od broja popisanih, pošto su neki dvaput popisani. Dosta dvaput popisanih je među studentima koji su registrovani i na roditeljskim adresama, i tamo gde žive tokom studija. U beogradskom regionu popisano je 1.718.847 građana, a u regionu Vojvodine 1.990.739. 
 
U regionu Šumadije i Zapadne Srbije popunjeno je 2.1389.909 popisnica, a u regionu Južne i Istočne Srbije 1.675.669. Broj popisanih građana u odnosu na 2002. godinu najviše je opao u Crnoj Travi, gde je popisano 28 procenata stanovnika manje. U Babušnici broj popisanih manji je za oko 27 odsto, a u Majdanpeku oko 21 odsto. Iz Zavoda za statistiku ukazali su i da će konačni rezultati popisa pokazati da u Srbiji postoje "ispražnjena naselja". Jedanaest opština u Srbiji, među kojima osam beogradskih, ima više popisanih građana nego 2002. godine. 
 
 
Tako je u opštini Zvezdara sedam odsto stanovnika više nego na prethodnom popisu. U Novom Pazaru popisano je 11 odsto stanovnika više, a u Novom Sadu 13 procenata. Po objavljivanju podataka o broju stanovnika, sledeći popisni rezultati saopštavaće se od druge polovine 2012. godine, a svi rezultati popisa znaće se do kraja 2013. godine.
 
 
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (5)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Branko

  Branko

  I bez zvaničnih podataka već sada je jasno da Srbijas ima nekoliko stotina hiljada manje stanovnika za poslednjih petnaestak godina. To je samo znak da građani u Srbiji nemaju osnovne uslove za normalan život te zbog toga mladi ljudi teško se odlučuju da stvaraju porodicu.

  4 Odgovori 
 • Deda

  Deda

  Treba bolje objaviti koliko domaćinstava nije popisano. Zato što popisivači nisu došli do njih.

  3 Odgovori 
 • Milivoje

  Milivoje

  Tako je, ne radi se o siromaštvu (najveći prirodni priraštaj je u siromašnim zemljama), već o tome da su generacije koje su na koži osetile '90-te i specijalni rat Zapada koji se vodio, gladne "američkog sna" - lepog života, skupih kola i slično, a najmanje su spremni na žrtvu (svako ko ima porodicu zna o čemu pričam). Za ovo ... više je naročito kriv "emancipovani" deo ženske populacije koji masovno migrira iz sela u grad, mašta o karijeri "uspešne" žene ala Milka Forcan, a u kasnim tridesetim se odlučuje za prvo i uglavnom jedino dete. Gologuze zvezde granda takođe šalju slične poruke (izgled najbitniji, porodica i porodično ponašanje na zadnjem mestu) manje obrazovanoj populaciji. Jedini lek je u mladim imigrantima iz zemalja trećeg sveta, ali Srbija je trenutnoi kulturno i naročito ekonomski slaba da bi bila interesantna za veći broj imigranata koji bi Srbiju prihvatili kao svoju zemlju.

  1 Odgovori 

Poslednji komentar

 • pedja

  pedja

  Ako iko ima imalo razuma, ovo bi trebalo da bude poslednja opomena....!
  Ja imam 34 g. i dva sina, ako bog da zdravlja necu bice jos dece.....
  mislim da svako u Srbiji mora da ima obzira prema sebi i prema precima....
  nije lako tesko je, nema se para, posla, gledas neki neznaju sta ce od besa a ti nemas ni za garderobu a kamoli letovanje....
  no ... više u cemu je poenta, ako danas ne trpis i nemucis se sutra neces imati....mislim na srpsku naciju i drzavu, jer teritorija je onog naroda ko u njoj zivi, npr Kosovo?
  ako mislite dobro svojoj deci onda imajte ih sto vise brarem 3....nije mnogo, nema lepseg osecaja nego biti u okruzenju svojih najmilijih svoje dece....ovo kazem iz iskustva.
  Budite iskreni, posteni, verni bogu, precima i otadzbini, ne odricite se svog porekla, radite sve zarad nacije ako treba i zrtvujte se.... ovo govorim jer i ja to cinim....samo zajedno smo jaci od svih nevolja...
  PS: uz bozju pomoc....

  -1 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Hvala Čileu što su odbili da igraju utakmicu sa tzv. reprezentacijom Kosova Ivica Dačić šef diplomatije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!