71. godina od Novosadske racije
Foto: Beta

Godišnjica

71. godina od Novosadske racije

Srbija -
Obeležavanje godišnjice tragičnog događa u Drugom svetkom ratu, počeće u podne polaganjem venaca na spomenik na Keju žrtava racije

NOVI SAD - Obeležavanje 71. godišnjice Novosadske racije, tragičnog događaja u Drugom svetskom ratu u kojem je masovno stradalo civilno stanovništvo, a koji zajedno organizuju grad Novi Sad, Srpska pravoslavna crkva i Jevrejska opština, počeće danas u podne polaganjem venaca na spomenik na Keju žrtava racije.

Likvidacija civila u Novom Sadu, od 21. do 23. januara 1942. godine, deo je racije u južnoj Bačkoj, kako je zvanično nazvan dobro isplanirani pokolj Srba, Jevreja i Roma koji su u više mesta Šajkaške oblasti izvršile mađarske okupacione snage.Formalni povod za taj, prema mnogim ocenama genocidni zločin, bila je jedna akcija pripadnika narodnooslobodilačkog pokreta, 4. januara u okolini Žablja, u kojoj je čitav partizanaski odred likvidiran, a na strani mađarskih snaga bilo je deset mrtvih.Taj sukob je iskorišćen za početak racije u kojoj je, od 4. januara do 29. januara kada je zvanično okončana, ubijeno i pod led Dunava i Tise bačeno više hiljada ljudi, među kojima veliki broj dece, žena i starih.Na spomen-ploči, koja je prošle godine otkrivena u Budimpešti, povodom sedam decenija od Novosadske racije, ispisano je da su u toj akciji 1942. godine mađarske snage ubile 3.400 stanovnika Novog Sada, da su većina žrtava bili Srbi kao i da su ugašeni životi više od 700 Jevreja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track