AKCIJA GROM I GROM 1: U Jagodini zaplenjen kilogram marihuane i četiri pištolja!
Foto: Printscereen

Analiza

AKCIJA GROM I GROM 1: U Jagodini zaplenjen kilogram marihuane i četiri pištolja!

Crna Hronika -
Procesuirano je 25 osoba od kojih je osam uhapšeno a jedna osoba je uhapšena po poternici, naveo je načelnik Policijske uprave u Jagodini Dragan Obradović

JAGODINA - Na području Pomoravskog okruga u akcijama "Grom" i "Grom 1" Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije protiv dilera droge, obavljeno je 130 pretresa, zaplenjeno oko kilogram marihuane i nešto manje drugih vrsta droga, četiri pištolja i 105 metaka i dva vozila.

Procesuirano je 25 osoba od kojih je osam uhapšeno a jedna osoba je uhapšena po poternici, naveo je načelnik Policijske uprave (PU) u Jagodini Dragan Obradović.

"Rad na suzbijanju narkomanije je jedan od prioritetnih zadataka ove PU, i prošle godine realizovan je veliki broj zaplena narkotika, a poseban akcenat je bio na otkrivanju i sprečavanju distribucije narkotika u okolini škola", rekao je Obradović.

Zaplenjeno je 27 kilograma marihuane, podneto je 59 krivičnih prijava, od toga pet prijava protiv više lica u Paraćinu, Ćupriji i Svilajncu, dodao je Obradović.Prethodna godina za PU u Jagodini bila je uspešna. Uprkos svim problemima, rezultati nisu izostali.Stanje bezbednosti na području PU u Jagodini je stabilno, ocenio je Obradović.

Pre svega u oblasti suzbijanja svih oblika kriminala, u prvom redu najtežih krivičnih dela: krivična dela sa elementima nasilja, korupcije, narkomanije...Povećan je broj rasvetljenih krivičnih dela sa nepoznatim učiniocem, posebno krivičnih dela ubistva, dodao je Obradović.Prošle godine bila su tri ubistva i sva su rasvetljena u veoma kratkom roku, precizirao je Obradović.

Obradović je istakao i da je "smanjen broj krivičnih dela koja su izvršila maloletna lica" i napomenuo da su "u 70 odsto slučajeva izvršioci uhvaćeni na mestu izvršenja".Kada je reč o privrednom kriminalu, otkriven je veći broj krivičnih dela i procesuiran veći broj lica nego 2012, istakao je Obradović.

On je napomenuo da je težište bilo na otkrivanju krivičnih dela sa elementima korupcije i precizirao da je "otkriveno 237 dela, 23 više nego godinu ranije, a ukupno su procesuirana 152 lica, od kojih je 24 uhapšeno"."Krivičnim prijavama obuhvaćeno je 11 prosvetnih radnika, pet radnika zdravstvenih ustanova, 11 radnika državnih organa i 17 radnika javnih preduzeća a ostala prijavljena lica su radnici mešovitih i privatnih preduzeća", rekao je Obradović.

Saobraćajna policija je bila usmerena sankcionisanju prekršaja koji najviše dovode do saobraćajnih nezgoda: vožnja pod dejstvom alkohola, prekoračenje brzine kretasnja vozila... isankcionisala 12.500 prekršaja. To je rezultiralo smanjenjem broja saobraćajnih nezgoda, posebno onih sa nastradalim licima, istakao je Obradović i napomenuo da je prošle godine na drumovima šest opština Pomoravskog okruga i deonici autoputa Beograde - Niš kroz Pomoravlje smrtno stradalo 17 lica.

Obradović je istakao da "nije bilo narušavanja javnog reda u većem obimu" i pored velikog broja javnih skupova sa povećanim rizikom od izbijanja nereda - "mislim pre svega na sportske manifestacije, Jagodina ima sauperligaše u fudbalu i rukometu".

On je dodao da je saradnja PU sa tužilaštvom i sudovima i koordinacija u radu, "po obostranim ocenama" na visokm nivou, kao i sa loklanim samoupravama.U skladu sa programskim dokumentima Vlade i programom rada MUP, prioritetni zadaci PU u Jagodini u ovoj godini "biće efikasan odgovor na sve bezbedonosne rizike, pre svega sprečavanje i otkrivanje najtežih oblika krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala, krivičnih dela sa elementima nasilja, korupcije, narkomanije...Održavanje stabilnog javnog reda, unapređenje bezbednosti saobraćaja, kao i svih drugih poslova iz oblasti rada PU, zaključio je Obradović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track