Izbori u narednih 6 meseci

SNS predlaže "oročenu" vlast u Beogradu

Predsednik beogradskog odbora SNS-a Nebojša Stefanović najavljuje da će naprednjaci predložiti formiranje "oročenog" Gradskog veća kako bi glavni grad nesmetano funkcionisao. Potrebno je formirati novo gradsko veće i da bi se prekontrolisale finansije, kaže Stefanović

Beograd
> 00:42h

BEOGRAD - Naprednjaci će predložiti formiranje "oročenog" Gradskog veća kako bi Beograd nesmetano funkcionisao, najavio je predsednik beogradskog odbora SNS-a Nebojša Stefanović i ponovio da će se izbori u Beogradu održati u roku od šest meseci. Stefanović je novinarima ispred Skupštine grada objasnio da je potrebno formirati novo gradsko veće, jer je to dobar način da se prekontrolišu finansije. "Prekomerno trošenje je skandalozno i ko zna šta može da se desi u ovom privremenom periodu što bi bilo nenadoknadivo u narednom periodu", rekao je Stefanović. Stefanović navodi da sa "stopostotnom tačnošću" može da kaže da će u narednih šest meseci biti održani izbori u glavnom gradu, ali da se još ne zna precizno kada. Smatra da bi oročeno gradsko veće imalo veća ovlašćenja i u punom kapacitetu moglo da upravlja gradom, za razliku od privremene uprave koju bi imenovala Vlada, a imalo bi ograničene mogućnosti. Prema njegovim rečima, SNS će sa partnerima u beogradskom parlamentu do kraja radne nedelje razgovarati o konkretnim rešenjima posle smenjivanja gradonačelnika Dragana Đilasa. Napomenuo je da se naprednjaci "ne tuku" za mesto gradonačelnika i da su tu poziciju spremni da prepuste partnerima.

"Nama to uopšte nije važno, ako grad može bolje da funkcioniše, a oni imaju kadar za to. Potpuno smo spremni da u ovom prelaznom periodu razgovaramo sa svima", poručio je Stefanović.

http://www.youtube.com/watch?v=nVg441qbqsg
Dojučerašnjeg gradonačelnika Dragana Đilas upitao je koliko je novca dobio za prodaju firme i gde je platio porez, kojoj državi. "To je sasvim logično pitanje. Neko ko je javni funkcioner to mora i po zakonu da pruži. Mi od njega očekujemo tu informaciju, to je i po zakonu njegova obaveza", smatra Stefanović. Kao dokaz tvrdnje da je javni dug Beograda veći od zvaničnog podatka od 400 miliona evra, ponudio je i dokument iz 2010. godine sa potpisom bivšeg premijera Mirka Cvetkovića. Prema tim podacima, javni dug Beograda iznosi 500 miliona evra, a pri tome nisu uračunate pripadajuće kamate.
"Ovo je potpisao Mirko Cvetković, ovo ne kaže Srpska napredna stranka. To je 100 milina evra više od onoga što tvrdi Dragan Đilas", istakao je Stefanović i dodao da se pribojava da će prava cifra zaduženja Beograda biti veća od 800 miliona evra. Najavio je i da će biti provereni ugovori o poslovanju i osnivanju preduzeća "Bus plus". Prema njegovim rečima, optimalno rešenje bilo bi da se naplata karata i prihodi vrate Gradskom saobraćajnom preduzeću, ali da sve zavisi od ugovornih obaveza koje se moraju poštovati. Stefanović je poručio na konferenciji za medije ispred gradskog parlamenta, da nastupa sa funkcije predsednika beogradskog odbora SNS-a i da to nema veze sa njegovom državnom funkcijom predsednika Skupštine Srbije. "Ja u parlamentu, u vođenju sednica zastupam državu, a kada se obraćam kao politički funkcioner, zastupam interese u ovom slučaju Beograđana i Srpske napredne stranke", zaključio je Stefanović.