Dečaku iz Gvatemale podarili čulo sluha

ČUDO MEDICINE: Rasplakao se kad je prvi put u životu čuo roditelje

Sedmogodišnjem Henriju Riveri u SAD ugrađen slušni implant. Mamu i tatu čuo preko Skajpa jer nisu imali para da krenu s njim

Planeta
> 23:40h

GVATEMALA SITI - Mama, tata, čujem vas! Henri Rivera (7), dečak iz Gvatemale koji je od rođenja bio gluv, rasplakao se kad je iz Amerike, nakon uspešne operacije, prvi put čuo glas svojih roditelja putem video-razgovora. Gluv od rođenja Američka neprofitna organizacija „Zrak nade“, koja se nalazi u Fort Vejnu u Indijani, podarila je mladom dečaku iz Gvatemale sluh. Pre tri godine Henri je u svojoj zemlji upoznao američku volonterku Erin van Ort, zahvaljujući kojoj je na kraju dobio sluh. Organizovan je prevoz u SAD, obezbeđen novac za ugradnju kohlearnog implanta, i ovih dana sve je dobilo srećan epilog. - Shvatila sam da ne može da me čuje. Kako mi španski nije bio mnogo loš, počela sam da se raspitujem o njemu i lokalci su mi rekli da je takav otkad je bio beba. Rekla sam da moramo to nekako da rešimo, i tako je sve počelo - rekla je Erin. Nakon što je Erin odlučila da pomogne dečaku da dobije sluh, stvari se tu nisu završile. Operaciju je jedino bilo moguće uraditi u Americi, a da bi Henri uopšte mogao da se kvalifikuje za medicinsku vizu u Americi, svi troškovi morali su da se plate od novca sakupljenog isključivo donacijama, uključujući i slušni implant od 40.000 dolara koji je donirao tim iz firme „Advansd Bajoniks“, kao i operaciju. Zahvat je izveo dr Dišer u Luteranskoj bolnici u Fort Vejnu. Uređaj je nakon uspešne operacije aktiviran kako bi se izvršili potrebni testovi, a Henri je prvi put u životu čuo. Kući za nekoliko meseci Nakon kraćeg navikavanja na zvuke, dečak je putem Skajpa uspostavio video-vezu sa svojim roditeljima, koji su zbog finansijske situacije morali da ostanu u Gvatemali. Henri, koji je sve vreme boravka bio vrlo hrabar i ponašao se zrelo, nije mogao da zadrži kišu suza kad je začuo, prvi put u životu, glas svoje majke. Dečak će u Americi ostati još nekoliko meseci zbog terapije i prilagođavanja novom čulu, nakon čega će moći da se vrati svojim roditeljima.

Reakcija na Prve zvuke Kad sam kucnula rukom u sto, on je odmah pogledao u tom pravcu. Lupnula sam još jednom dok je on gledao. Kad sam treći put ponovila to, uzviknuo je: „Ne!“ Dečakove reakcije na zvukove su zaista odličan znak da sve napreduje kako treba - rekla je doktorka koja vodi terapiju, dodajući da je normalno što je Henri bio uznemiren kad je prvi put čuo neki zvuk.