Foto: Beta

Napredujemo ka Evropi: Vlada Srbije ispunila 82 odsto preporuka Brisela

Tanja Miščević: Sad nas gledaju kao budućeg člana Evropske unije

Šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju izjavila je posle početka procesa skrininga u Briselu da je Srbija ušla u novu fazu odnosa sa EU

Politika
> 18:08h

BRISEL/BEOGRAD - Sve ide po planu.

U Briselu je juče počeo eksplanatorni skrining, odnosno dugotrajni proces snimanja stanja, kojim se utvrđuje usklađenost pravnog i ekonomskog sistema Srbije s evropskim standardima, a čime se stvaraju temelji za pregovore o pridruživanju, koji treba da počnu najkasnije u januaru sledeće godine. Šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Tanja Miščević izjavila je juče nakon početka procesa skrininga u Briselu da je Srbija ušla u novu fazu odnosa sa EU.

- Od danas počinje novi tretman Srbije, ne više kao treće zemlje, nego kao buduće članice EU - rekla je Miščevićeva.

Članovi srpskog tima juče su otpočeli razgovore s ekspertima Evropske komisije u vezi s poglavljem 23, koje se tiče pravosuđa i osnovnih ljudskih prava. - Komisija je ocenila da je reč o istorijskom momentu - rekla je šefica srpskog tima i izrazila zadovoljstvo dosadašnjim tokom skrininga, u okviru kog je bilo reči o nosiocima osnovnih pravosudnih funkcija, kao i o principima pravosuđa. Vlada Srbije saopštila je da je od 185 preporuka dobijenih od Evropske komisije (EK) iz godišnjeg izveštaja o napretku naše zemlje u procesu evrointegracija Srbija ispunila 82 odsto preporuka, planiranih do 1. septembra. Vlada Srbije usvojila je izveštaj da bi pružila EK dodatnu argumentaciju za pisanje što povoljnijeg godišnjeg izveštaja o napretku, koji bi trebalo da bude objavljen 16. oktobra u Briselu.