Od 6 do 12,5 godina zatvora

MESAR PLJAČKAO SEKIROM: Sedam Pink pantera osuđeno u Austriji

Svi optuženi, srpskog porekla, priznali su da su opljačkali četiri zlatare u Beču i jednu u Salcburgu, i to na nasilan način, prema snimicima kamera za nadgledanje tih radnji. Glavni optuženi, 36-godišnji mesar, napao je sekirom jednog zaposlenog u zlatari u Beču

Crna Hronika
> 01:06h

BEČ - U Austriji je na zatvorske kazne od šest do 12 i po godina osuđeno sedam muškaraca osumnjičenih da pripadaju međunarodnoj kriminalnoj grupi Pink Panter, specijalizovanoj za krađu skupocenog nakita.

Svi optuženi, srpskog porekla, priznali su da su opljačkali od ferbuara 2012. do marta 2013. godine četiri zlatare u Beču i jednu u Salcburgu, i to na nasilan način, prema snimicima kamera za nadgledanje tih radnji.

Glavni optuženi, 36-godišnji mesar, napao je sekirom jednog zaposlenog u zlatari u Beču.

"Nema sumnje da su ti zločini počinjeni u orgnizovanoj bandi", izjavio je sudija Andrea Filip. Osmi osumnjičeni, koji je verovatno bio vozač bande, negirao da je tada znao o čemu je reč, i on je osuđen na osam meseci zatvora i uslovnom zatvorskom kaznom od tri godine.

Grupa Pink Panter, kako se procenjuje, ima oko 220 članova, a pripadnici su pretežno sa prostora bivše Jugoslavije.

Ta kriminalna organizacija dobila je reputaciju profesionalnih kradljivaca, jer napada luksuzne juvelirnice u celom svetu i procenjuje se da su ukrali nakit vredan 250 miliona evra u poslednjih deset godina. Ime su dobili od britanskih policajaca posle jedne pljačke u Londonu 2003. godine

Tada su ukrali dijamant i sakrili ga u kremu za lice, kao u jednom od humorističkih filmova "Pink Panter" reditelja Blejka Edvardsa, s Piterom Selersom u glavnoj ulozi inspektora Kluzoa.