Statua iz Međugorja

MISTERIJA: Vatikan ispituje kip Bogorodice, koji sija u mraku

Stručnjaci Kongregacije za doktrinu vere ispitaće neobičnu pojavu koja je podelila vernike i izazvala polemike da li je reč o čudu ili o velikoj prevari

Planeta
> 00:00h

MEĐUGORJE - Biti ili ne biti. Kip Bogorodice iz Međugorja, koji je prošlog ponedeljka počeo da svetli u kući vernice Vicke Ivanković Mijatović i tako postao velika atrakcija, prebačen je u župnu upravu, Crkvu Svetog Jakova, kako bi ga pregledali stručnjaci iz Vatikana. Naime, oni bi trebalo da utvrde da li statua zaista svetli ili je u pitanju posebna boja kojom je premazana, što joj daje specifičan sjaj u mraku. Božji znak Kip je prošle nedelje izazvao podeljena mišljenja, pa se tako, pored tvrdnji katolika da je reč o božjem čudu, pojavila i informacija da je reč o jednostavnom triku jer je statua premazana fluorescentnom bojom. Crkva je u početku u potpunosti ignorisala tu pojavu. Međugorski franjevci odbijali su da se izjasne o svetlećoj statui, dok je Ratko Perić, mostarski biskup, čak negirao čudo i odbio da oformi istražnu komisiju, što je uobičajen potez za nekog ko je na njegovoj poziciji. Tako je nadležnost u Međugorju preuzeo Vatikan, odnosno Kongregacija za doktrinu vere, čiji će članovi u Međugorje stići za nekoliko dana. Nema je na fotografiji Mnogi vernici opisali su da je kip svetleo tako da je obasjao čitavu sobu. Nekoliko profesionalnih fotografa slikalo je kip najboljim mogućim foto-aparatima, ali nisu uspeli da zabeleže neobičnu svetlost.

Međugorje poznato po čudima Međugorje je poznato po navodnim ukazanjima i porukama device Marije koja su se ukazivala deci od 1981. Pet poruka koje su mališani primili od nje odnose se na svakodnevne molitve i čitanje Biblije, post sredom i petkom, mesečno ispovedanje i sveto pričešće. Inače, do danas je to mesto posetilo 30 miliona katoličkih hodočasnika.