Foto: Fonet Ap

Ne popušta Tačiju

DAČIĆ LJUT: Tražite drugog za pregovore, meni nećete nedostajati!

Premijer Srbije poručio da neće dopustiti da ga iko ucenjuje i da je odluka da mu se zabrani ulazak na KiM opstrukcija briselskog sporazuma

Politika
> 00:02h

BEOGRAD - Nema dalje. Ivica Dačić, premijer Srbije, kaže da je odluka Prištine da mu se zabrani odlazak na Kosovo direktna opstrukcija briselskog sporazuma. Dačić navodi da je prihvatio poziv Ketrin Ešton da u ponedeljak dođe u Brisel da razgovora o svim problemima, ali da neće dozvoliti da ga iko ponižava. - Neka traže drugoga za pregovore, nadam se da ovo neće biti moj poslednji odlazak u Brisel na dijalog, a ako i bude tako, neće mi baš nedostajati - poručio je Dačić i dodao: - Smatramo da je ova odluka usmerena protiv briselskog sporazuma i da je u pitanje doveden i kredibilitet Brisela, a ne samo moj. Ja sam dostojan da sedim pored Ketrin Ešton, ali ne mogu na KiM? To je uvreda i za nju. Premijer Srbije je kazao da je dobio najave da će Priština doneti takve odluke i da je o tome obavestio šefa delegacije EU i predstavnike zemalja Kvinte. - Neki predstavnici zemalja EU poslali su mi poruku da ne mogu da ucenjujem EU. Ljudi, osvestite se. Nama su zabranili ulazak na Kosovo, odlučite prvo o tome, a lako ćete posle s mojim ucenama. Nikakvih ucena nema. Vodite dijalog sa onim ko može da ode na Kosovo - rekao je Dačić. Prema rečima Hašima Tačija, premijera Kosova, zabrana ulaska na Kosovo Ivici Dačiću tokom izborne kampanje za lokalne izbore doneta je u skladu sa ustavom i zakonima Kosova. - Mi imamo odgovornost da poštujemo zakone i Ustav i želimo da obezbedimo uspešne izbore - rekao je Tači, dok je ministar pravde Kosova Hajredin Kuči kazao da Dačić, kao ni bilo koji drugi zvaničnik, neće moći da poseti Kosovo tokom predizborne kampanje. - Posete koje imaju politički ili partijski karakter neće se dozvoljavati - rekao je Kuči.

Žbogar: Priština preteruje Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar rekao je da ova odluka prištinskih vlasti nije baš najbolja i da je rezultat nervoze. - Mislim da je preterano da se zabrane sve posete srpskih zvaničnika Kosovu, pošto znamo da je svima nama u interesu da što više ljudi izađe na izbore. U tom smislu, važno je da dolaze srpski zvaničnici i da objašnjavaju ljudima šta će se desiti sa zdravstvom, obrazovanjem, da li će ili neće izgubiti posao. Posebno na severu ima mnogo tih pitanja, na koja još nema odgovora - rekao je Žbogar.