Foto: Reuters

Jači od Francuza

ČEKA NADALA: Đoković uz veliku svađu sa sudijom pobedio Congu za finale Šangaja

Najbolji srpski teniser plasirao se u finale Mastersa u Šangaju posle 93 minuta igre i imaće priliku da brani trofej osvojen prošle godine

Tenis
> 14:22h

ŠANGAJ - Najbolji srpski teniser Novak Đoković savladao je sa 2:0 (6:2, 7:5) Žoa Vilfreda Congu u polufinalu Mastersa u Šangaju.

U meču koji je trajao 93 minuta Đoković je protiv odličnog servisera uzeo pet brejkova, uspeo i da se posvađa sa glavnim sudijom meča sredinom drugog seta, a na kraju zasluženo slavio.

Đoković je bio ubedljiviji u prvom setu kada je Francuzu dozvolio da osvoji samo dva gema. U nastavku, Conga je odigrao mnogo bolje, bio ravnopravan protivnik i učinio ovaj meč interesantnijim, ali nije uspeo da preokrene rezultat u svoju korist.

Sredinom ovog seta desila se i neobična situacija koja je iznervirala Đokovića. Conga je u sedmom gemu na servisu rivalaposlao lopticu za koju se činilo da će završiti u autu. Đoković je stao, nije je vratio jer je mislio da ide u aut, a to je potvrdio uzvikom i linijski sudija. Međutim, Conga je tražio čelendž a onda se ispostavilo da je loptica zakačila liniju. Glavni sudija Ali Nili iz Irana je poen dodelio Francuzu, a Đoković se vidno iznerviran obratio sudiji, pitajući ga zašto mu po drugi put na ovom meču "oduzima poen". Objašnjenje sudije je glasilo: "Linijski sudija se oglasio tek pošto je loptica prošla kraj tebe".

Ovo je bila 11 Đokovićeva pobeda u međusobnim duelima, u kojima je zabeležio i pet poraza.

Nagradni fond turnira u Šangaju je 3.849.445 dolara.

U drugom polufinalu sastaće se Rafael Nadal i Huan Martin Del Potro.

TEKSTUALNI PRENOS

2. SET

7:5 - KRAJ! Drugu meč loptu iskoristio je Novak Đoković i savladao Congu za prolaz u finale Šangaja! 6:5 - Bez većih problema srpski teniser je osvojio gem u kome je servirao. 5:5 - Conga je odlično odservirao za opstanak u meču. 5:4 - Prvi nosilac na turniru u Šangaju uspeo je da se fokusira na igru i dobije svoj servis za novo vođstvo. 4:4 - Conga stiže do izjednačenja. Francuz je brzo stigao do tri gem lopte, Đoković je osvojio naredna tri, ali je Conga uspeo da stigne do gema. 4:3 - Neverovatan gem, Conga osvaja servis Đokovića koji je ušao u raspravu sa sudijom. Dva puta je sudija presudio protiv Đokovića u ovom gemu, a drugi put na poenu koji je direktno odlučio. Prilikom poslednjeg poena srpski teniser nije vratio lopticu jer je mislio da ide u aut. Pošto se ispostavilo da je loptica bila dobra, glavni sudija meča je dosudio poen za Francuza što je izazvalo veliki bes kod srpskog tenisera. 4:2 - Brejk Đokovića! Novak je iskoristio drugu od dve vezane brejk lopte i time napravio veliki korak ka finalu. 3:2 - Bez problema srpski teniser osvaja novi gem. 2:2 - Conga ponovo stiže do novog izjednačenja. 2:1 - Uz manje probleme Đoković osvaja gem i vodi sa 2:1. 1:1 - Conga uzvraća i stiže do izjednačenja. 1:0 - Poput prvog seta, i drugi Đoković otvara servisom i vođstvom.

1. SET

6:2 - Novi, treći brejk Novaka Đokovića i završetak prvog seta posle 34 minuta igre. 5:2 - Potvrdio je ribrejk srpski teniser i napravio veliki korak ka osvajanju prvog seta. 4:2 - Ribrejk Đokovića, srpski teniser je vezao tri brejk lopte i stigao do nove prednosti. 3:2 - Conga vraća oduzeti brejk. 3:1 - Đoković nije iskoristio dve brejk lopte za 4:0. Prvi put je napravio neiznuđenu grešku, drugi put je Conga odservirao as udarac, a potom sa još jednim asom trasirao sebi put ka osvajanju prvog gema u ovom meču. 3:0 - Impresivna igra Đokovića na startu meča, bez izgubljenog poena dobio je svoj servis i potvrdio brejk. Đoković je uzeo 11 uzastopnih poena. 2:0 - Idealan početak srpskog tenisera. Bez izgubljenog poena uzeo je servis Francuzu i poveo sa 2:0. 1:0 - Đoković je prvi servirao i osvojio uvodni gem u meču. Srpski teniser je napravio jednu duplu servis grešku.