Stravičan teroristički napad potresao Rusiju

EKSPLOZIJA U VOLGOGRADU: Žena samoubica digla autobus u vazduh, 6 mrtvih

Naida Ahijalova (31) aktivirala eksplozivnu napravu u vozilu gradskog prevoza u Volgogradu, ubijeno najmanje šestoro ljudi, a 33 povređeno

Planeta
> 00:00h

MOSKVA - Jezivo. Stravičan teroristički napad dogodio se juče u ruskom gradu Volgogradu kad je muslimanka Naida Ahijalova (31) iz Dagestana aktivirala bombu u autobusu gradskog prevoza i tako raznela sebe i ubila najmanje šestoro ljudi, dok je 33 povređeno. Njih osmoro još se nalaze u kritičnom stanju, a lekari se bore i za život bebe stare svega 20 meseci. Uništen autobus Nezapamćen zločin koji je uzdrmao jednu od najvećih sila na svetu ostavio je za sobom jezive scene kad su osakaćeni ljudi usled eksplozije u središnjem delu vozila pokušavali da se izvuku iz olupine. Prema rečima svedoka, krvi je bilo na sve strane, a putnici su nemoćno dozivali u pomoć. - Eksplozija je izbila prozore autobusa i potpuno uništila jedan njegov deo. Video sam ženu kako nepomično sedi unutra. Bila je prekrivena krvlju i nisam mogao da utvrdim da li je živa. Bilo je stravično sve to videti. Neki su zapomagali, vrištali i plakali. To nikad neću moći da zaboravim - rekao je Ilija, koji se slučajno zatekao na mestu incidenta. Mlade žrtve Usled siline eksplozije, na mnogim okolnim automobilima razbijeni su prozori, a detonacija se čula veoma daleko. Rođak jedne žrtve iz autobusa javio je ruskim medijima da je do jezive eksplozije došlo na sredini autobusa u kojem je bilo mnogo mladih ljudi. Istražna komisija Rusije podigla je optužnice za teroristički napad, ubistvo dvoje ili više lica i nezakonitu upotrebu oružja, a prema izjavi Vladimira Markina, zvaničnog predstavnika te komisije, specijalni istraživački tim iz antiterorističke jedinice već je počeo da radi i ubrzo nakon incidenta ispod autobusa pronašao je i jednu granatu. Napad je uzrokovao kilometrima dug zastoj u Volgogradu jer saobraćajna policija i detektivi nikome nisu dozvoljavali da priđe mestu tragedije, strahujući od nove eksplozije.

Nedavno prešla u islam Ruskinja Naida Ahijalova nedavno je prešla u islam, a udata je za Dmitrija Sokolova, člana poznate oružane bande iz Mahačkale. Istraživači iz ruske policije došli su do informacija da je par zajedno studirao na jednom od moskovskih univerziteta. Inače, Sokolov je iz Moskve otišao u Dagestan kako bi se priključio kriminalcima, a Naida ga je pratila.

http://www.youtube.com/watch?v=5aSJFyX09Hs