Penzionisani general i nekadašnji šef Udbe otkriva najveću misteriju SFRJ

Jovo Kapičić: Jovanku su od Tita oterali da Srbi ne bi došli na vlast!

Sumnjalo se da bi Titova udovica uz pomoć određenih generala JNA mogla da napravi vojni puč, potvrdio za Kurir bivši šef Udbe

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Rešena misterija. Jovo Kapičić, penzionisani general i nekadašnji šef Udbe, kaže za Kurir da je Jovanka Broz odvojena od Tita jer se sumnjalo da bi posle Titove smrti mogla da preuzme vlast u SFR Jugoslaviji. Sumnjalo se, kako kaže, da bi Titova udovica uz pomoć određenih generala JNA poreklom iz Like, odakle je i ona, mogla da napravi vojni puč! On ističe da su uklanjanju Jovanke iz Titovog života i javnosti najviše doprineli tadašnji sekretar unutrašnjih poslova Stane Dolanc i sekretar narodne odbrane Nikola Ljubičić, ali i vrhuška CK SKJ, koji su „izvršili pritisak na Tita“. Lička veza Tito je, prema tvrdnjama Kapičića, bio primoran da prihvati odluku o tome da Jovanka bude udaljena iz njegove okoline jer je „zbog fizičke slabosti bio i politički oslabljen“. - Nekoliko ljudi koji su verovali da Tito neće dugo živeti gledali su u Jovanki opasnost. Jovanka je svojim poreklom bila vezana za određene generale JNA, poput Đoke Jovanića i drugih, koji su mogli da izvedu puč i dovedu je na vlast. Bila je poštovana kao borac, član Vrhovne komande, ali i kao supruga jednog velikana. Samim tim, smatrali su da bi Jovanka posle Titove smrti mogla da preuzme vlast, a bilo je takvih primera da su posle smrti državnika na vlast dolazile ćerke ili žene, i to u zemljama s kojima smo bili bliski. Indira Gandi tako je došla na vlast u Indiji - priča Kapičić. Iako tvrdi da Jovanka nikad nije formalno uhapšena, Kapičić kaže da je ono što joj je urađeno posle Titove smrti - gadost. Strašno je, kako dodaje, i to što joj nisu dozvoljavali da ga posećuje u bolnici, osim jednom prilikom pred kraj maršalovog života. - Ona nikad nikoga nije zvala da je poseti. Jedan čovek iz bezbednosti odlazio je tamo i pomagao joj s vremena na vreme. Međutim, strašno je što su je bacili u tu oronulu kućerinu čiji su plafoni prokišnjavali, što je tamo bila zatvorena- komentariše nekadašnji šef Udbe. Kapičić, takođe, tvrdi da se ne seća da se Titova dugogodišnja životna saputnica ikad mešala u državnu politiku, niti se suprotstavljala Titovim odlukama, kako joj se danas spočitava. Bez reči o politici - Mnogo puta sam ih posećivao u rezidenciji, išao u lov i putovao s njima u Etiopiju, Indiju, svuda po svetu. Jovanka me je zvala naš Jova. Ne sećam se da se ikad protivila Titovim odlukama. Sećam se kad me je Tito pozvao na razgovor o Rankoviću da je ona sedela s nama. Nije rekla ni reč - kaže nekadašnji šef Udbe.

Tito je za Jovanku bio ikona Jovanka je bila Titu najbliži prijatelj, Tito je Jovanku voleo kao čoveka, a ne samo kao ženu. Za Jovanku je Tito bio nešto sveto, kao ikona. Sama činjenica da je ona njega prihvatila posle više brakova i četiri žene govori o tome koliko ga je volela. Odgovorno tvrdim da ona nikad nije radila protiv njega - priča Kapičić.