Pratnja aviona Vojske Srbije

OKONČAN PROBNI LET: Avion Er Srbije nadleteo Beograd i Novi Sad!

Promotivni let obavljen je u pratnji dva MIG-a 29 i Super galeba Vojske Srbije

Beograd
> 00:00h

BEOGRAD - Prvi avion Er Srbije izveo je danas probni let nad Beogradom. Avion tipa Erbas A319 je poleteo sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" i napravio krug do Novog Sada, a avion se u povratku mogao videti sa Kalemegdana, Avale i sa ušća Save u Dunav.

Promotivni let obavljen je u pratnji dva MIG-a 29 i Super galeba Vojske Srbije.

Nakon današnjeg promotivnog leta prvi komercijalni će biti u subotu, 26. oktobra, ka Abu Dabiju.

Komadant 204. vazduhoplovne brigade Predrag Bandić objasnio je novinarima nakon sletanja aviona koji su pratili avion "Er Srbije" da su oni izvšili istovremeno vežbu presretanja i prizemljenja u slučaju otmice civilnog vazduhoplova.

Prema njegovim rečima, jedna od osnovnih pretnji modernog društva predstavlja otmica civilnog vazduhoplova.

"Danas i narednih dana uvežbavaćemo procedure za presretanje i prizemljenje civilnog vazduhoplova. Ponosni smo što smo danas učestvovali u ovom događaju", rekao je Bandić nakon prvog promotivnog leta "ER Srbija.

Prema rečima komadanta 101. lovačke avijacijske eskadrile i pilota Miga 29 potpukovnika Aleksandra Piposkog, avioni Vojske Srbije danas su pažnju pre svega posvetili izvršavanju svog zadatka istakavši da je pilotima posebno drago što je u ulozi navodno otetog aviona to danas bio avion "Er Srbija".

Ranije danas, prvi avion nove avio-kompanija "Er Srbija" izveo je test let na relaciji Beograd-Niš-Beograd.

Prvi avion "Er Srbije", "erbas A319" sleteo je 19. oktobra na beogradski aerodrom Nikola Tesla.

Vlada Srbije je 1. avgusta sa "Itihad ervejzom" potpisala sporazum o strateškom partnerstvu kojim će kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postati vlasnik 49 odsto kapitala srpske avikompanije i na osnovu kojeg je "Jat ervejz" promenio ime u "Er Srbija".

Prvi avion Er Srbije "erbas A 319" poleteo je danas u 15 časova sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla ka Novom Sadu, praćen avionima Vojske Srbije.

Avion je ranije danas obavio pripremni probni let na liniji Beograd - Niš, u terminu od 11.53 do sletanja na beogradski aerodrom u 13.12 časova, potvrđeno je na beogradskom aerodromu.

Prvi avion "Er Srbije", "erbas A319" sleteo je 19. oktobra na beogradski aerodrom Nikola Tesla.U njegovoj pratnji bila su dva vojna aviona MiG 29. Avion novoosnovane kompanije "Er Srbija" doleteo je iz Diseldorfa gde je ofarban.

"Er Srbija" počeće zvanično da posluje 26. oktobra, za kada je zakazan prvi promotivni let na relaciji Beograd-Abu Dabi.

Vlada Srbije je 1. avgusta sa "Itihad ervejzom" potpisala sporazum o strateškom partnerstvu kojim će kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postati vlasnik 49 odsto kapitala srpske avikompanije i na osnovu kojeg će "Jat ervejz" promeniti ime u "Er Srbija".

http://www.youtube.com/watch?v=zuA7Pdk0wgI