Foto: Zorana Jeftić

Sve o sahrani Titove udovice

NI OPELA NI PETOKRAKE: Tanji mermer za Jovankin grob

Na sahranu će doći i članovi porodice, članovi Vlade, a ko će doći iz ostalih organizacija, to ne znam. Znam samo da dolaze članovi Komunističke partije Hrvatske iz Rijeke, Komunističke partije Makedonije, kao i iz svih naših odbora širom Srbije - rekao je Joška Broz

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Poslednje pripreme! Jovanka Budisavljević Broz biće sahranjena sutra u Kući cveća, u grobnici koja će biti udaljena samo metar levo od grobnog mesta Josipa Broza Tita, rekao je za Kurir Titov unuk Joška Broz. Sahrana će početi u 11 sati, a kako je rekao, planirano je da oproštajni govor održe premijer Srbije Ivica Dačić, Jovankin sestrić Goran Aleksić i jedan predstavnik SUBNOR. Dolaze komunisti U MUP juče nisu želeli da saopšte procenu o tome koliko će ljudi doći da oda poslednju počast Titovoj udovici, ali su naveli da će „broj pripadnika policije biti u skladu s brojem posetilaca“. - Na sahranu će doći i članovi porodice, članovi Vlade, a ko će doći iz ostalih organizacija, to ne znam. Znam samo da dolaze članovi Komunističke partije Hrvatske iz Rijeke, Komunističke partije Makedonije, kao i iz svih naših odbora širom Srbije - rekao je Joška Broz, koji je inače i predsednik Komunističke partije u Srbiji. Porodici je, navodno, predloženo da se održi opelo, ali je ta ideja odbačena. Što se tiče same grobnice, biće pokrivena mermerom, ali će JKP „Pogrebne usluge“ naplatiti samo materijal, i to će biti sav luksuz jer porodica nije imala drugih zahteva, izjavili su u Organizacionom odboru sahrane. Prema informacijama, radnici JKP „Pogrebne usluge“ završili su sa iskopavanjem grobnog mesta na prostoru koji je do sada bio u sitnom belom šljunku i s ukrasnim biljem, kao i sa postavljanjem siporeks blokova, na koje će kasnije biti nalepljen mermer. Naime, grobnica će biti istog oblika, i od istog, belog mermera kao i Titova. Razlikovaće se jedino u visini ploče i debljini. Jednostavnije montiranje Za razliku od Titove grobnice, koja je visoka 80 centimetara, Jovankina će biti 30 centimetara i s mermerom debljine osam centimetara, što će omogućiti jednostavnije montiranje. Na gornjoj ploči će istim fontom i zlatnim slovima biti ispisano njeno ime i godina rođenja i smrti.

Po istom modelu... Jovankino ime biće ispisano zlatnim slovima

Bez trobojke na kovčegu

Na kovčegu Jovanke Broz neće biti ni SFRJ ni srpske trobojke, a neće joj biti služeno ni opelo po pravoslavnim običajima. Jovanka na nadgrobnoj ploči neće imati ni krst ni petokraku. Biće ispraćena počasnom stražom i plotunom kao potpukovnik JNA i nosilac Partizanske spomenice.