Foto: Tanjug

Na kovčegu crveni anturijum, njen omiljen cvet

ISPUNJENA POSLEDNJA ŽELJA: Jovanka Broz sahranjena uz pesmu Bela ćao

Uz počasnu stražu Garde Vojske Srbije u "Kući cveća" u Beogradu sahranjena udovica predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita - Jovanka Broz

Društvo
> 19:56h
FOTO: Zorana Jevtić
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug

BEOGRAD - Uz počasnu stražu Garde Vojske Srbije u "Kući cveća" u Beogradu sahranjena je udovica predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita - Jovanka Broz.

Pored članova porodice, sahrani su prisustvovali i ministri Rasim Ljajić i Aleksandar Antić, generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić.

Osim premijera Ivice Dačića,od Jovanke Broz oprostili su se u ime porodice njen sestrić Goran Aleksić i predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

Sahrani su prisustvovali članovi diplomatskog kora i stane delegacije.
Sahrani je prisustvovalo i više delegacija antifašističkih i boračkih organizacija iz okruženja, kao što su delegacije Jugoslovenskog centra "Tito" iz Beograda, društava "J. B. Tito" iz Banjaluke, Bihaća i Cazina, Lige antifašista jugoistočne Evrope iz Jajca, KP Hrvatske, Udruženja građana "J. B. Tito" iz Kočana i Partije Sojoz na Titovi levi sili iz Makedonije.

12.20 Jovanka Broz, prema poslednjoj želji, ispraćena uz pesmu "Bela ćao"

12.15 Ispaljena tri počasna plotuna Garde Vojske Srbije.

12.10 Pripadnici garde Vojske Srbije uneli su kovčeg sa telom Jovanke Broz u Kuću cveća. Sahrana će biti zatvorena za javnost

11.10 Otvorene kapije za ulazak građana u Kuću cveća.

10.35 Postavljena počasna straža Garde Vojske Srbije.

10.15 Kovčeg sa posmrtnim ostacima Jovanke Broz postavljen ispred Kuće cveća.

U "Kući cveća" u Beogradu, uoči sahrane udovice predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita - Jovanke Broz, okupio se veliki broj građana, stranih i domaćih medijskih ekipa, a najavljen je i dolazak delegacija više ambasada.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima prve dame bivše Jugoslavije postavljen je na ulazu u "Kuću cveća", gde će u podne biti sahranjena, a kraj njenog kovčega postavljena je počasna jedinica Garde Vojske Srbije. Akreditovano je oko 300 članova medijskih ekipa - novinara, snimatelja i fotoreportera, i to iz 35 domaćih i 40 stranih medijskih kuća.

Od Titove udovice oprostiće se i predstavnici boračkih organizacija iz Srbije i bivše Jugoslavije, koji nose vence i zastave SFRJ sa petokrakom.

U "Kuću cveća" su pristigli predsednik i zamenik Organizacionog odbora Rasim Ljajić i Veljko Odalović, a predviđeno je da se od Jovanke Broz prvo oprosti premijer Srbije Ivica Dačić.

Ispred mesta na kome će biti sahranjena dežuraju kola hitne pomoći. Pored kovčega su postavljene i četiri kupe cveća sa belim ružama i belim gerberima, dok je na kovčegu veliki venac od crvenog anturijuma, po želji njene porodice, s obzirom da je to bilo njeno omiljeno cveće. Ispred kovčega izloženo je ordenje i medalje koje je dobila Jovanka Broz, koja je i nosilac Partizanske spomenice 1941.

Slova na na grobu identična onim na Titovoj ploči

Građani će u mimohodu moći da obiđu grob na kojem će biti postavljena ploča od belog venčačkog mermera, na kojoj će, zlatnim slovima, identičnim onim na Titovoj ploči, biti ispisano "Jovanka Broz 1924-2013".

http://www.youtube.com/watch?v=__VuExQcsdk
http://www.youtube.com/watch?v=TJuvCjqempE

Dragica Nikolić: Jovanka je bila simbol jednog vremena

Supruga predsednika Republike Srbije Dragica Nikolić, prisustvovala je danas sahrani posmrtnih ostataka Jovanke Broz, obavljenoj u "Kući cveća" u Beogradu. "Jovanka je bila simbol jednog vremena, vremena u kome smo mi lepo živeli, kako god da to izgleda sa ove distance. Došla sam da joj ukažem poslednju počast", izjavila je posle sahrane Dragica Nikolić, kaže se u saopštenju Fondacije Dragica Nikolić.

Omiljena pesma O bela, ćao I okupator beše tu. U partizane ja moram poći. O bela, ćao, bela, ćao, bela, ćao, ćao, ćao! U partizane ja moram poći, I tamo naći topli dom. I ako umrem, kao partizan, O bela, ćao, bela, ćao, bela, ćao, ćao, ćao! I ako umrem kao partizan Ti iskopaj meni grob.