Incident na Brionima 1955. godine

OPIJEN LEPOTOM: Pripiti Hruščov pokušao da poljubi Jovanku Broz

Insistiram na tome da se u naš novi ugovor o trgovini sa Jugoslavijom ubaci klauzula u kojoj će stajati: Ugovor nema nikakvu važnost ukoliko maršal Tito ne pristane da svoju suprugu zameni za suprugu Nikite Hruščova, bio je šaljivi zahtev prvog čoveka SSSR

Društvo
> 00:00h

BRIONI - Nikita Hruščov, nekadašnji prvi čovek SSSR-a, bio je opčinjen lepotom Jovanke Broz, a tokom svoje prve posete Jugoslaviji, pokušao je i da poljubi u usta svoju partijsku drugaricu.

Pokojna jugoslavenska prva dama Jovanka Broz šarmirala je brojne strane državnike. Bila je "umetnica na diplomatskom parketu", a posebno je dobar utisak ostavila na Nikitu Hruščova. Dogodilo se to 1955. godine kada je Hruščov, tada predsednik sovjetske Komunističke partije, prvi put posetio Jugoslaviju. Kako je pisao Spiegel još 1977. godine, Hruščov je na Brionima, nakon nekoliko čaša šljivovice previše, pokušao da poljubiti Jovanku u usta. "Na izletu na ostrvu Brioni, šef Kremlja, opijen od topline noći i nekoliko čašica šljivovice, pokušao je da poljubi u usta atraktivnu drugaricu. Posle neuspelog napada, pozvao je stručnjaka za trgovinu Mikojana i glasno izneo svoj šaljivi zahtev: "Insistiram na tome da se u naš novi ugovor o trgovini sa Jugoslavijom ubaci klauzula u kojoj će stajati: Ugovor nema nikakvu važnost ukoliko maršal Tito ne pristane da svoju suprugu zameni za suprugu Nikite Hruščova, člana predsedništva Vrhovnog Sovjeta Sovjetskog Saveza".