Veliki novinar u društvu velikana

POČAST: Tijanića sahranjuju pored Kralja!

Poznati srpski novinar počivaće pored čuvenih glumaca, pisaca, slikara i ostalih koji su za sobom, baš kao i on, ostavili epohalna dela

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Veliki među velikima. Aleksandar Tijanić, direktor RTS i jedan od najpoznatijih novinara na ovim prostorima, koji je preminuo u ponedeljak, počivaće u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, pored srpskih glumaca Petra Kralja i Josifa Tatića. U neposrednoj blizini počivaju i književnici Brana Crnčević i Momo Kapor, slikarka Olja Ivanjicki, teniski trener Jelena Genčić... Komemoracija Komemoracija povodom Tijanićeve smrti biće održana danas u 12 sati u Skupštini grada Beograda, a poslednji pozdrav velikom srpskom novinaru odaće porodica, rodbina, prijatelji i poštovaoci u petak u 16 sati na Novom groblju, nakon čega će se obaviti kremacija. - Urna će najverovatnije biti položena pored ostataka velikih glumaca Petra Kralja i Josifa Tatića, ali to će još odlučiti njegova porodica. On je zaslužio da počiva uz najveća srpska imena jer je ostavio trag u istoriji novinarstva i medija - priča izvor Kurira. Porodica u žalosti U stanu porodice Tijanić na Novom Beogradu juče je sve bilo tiho. Niko od rodbine nije želeo da razgovara. Jedino se Tijanićeva ćerka Zara javila, ali nije bila raspoložena da govori. - Nisam sad raspoložena za razgovor. Molim vas da nas razumete, ovo je veoma težak trenutak. Shvatam vaš posao, ali zaista nemam šta da vam kažem - rekla je tužnim glasom Zara Tijanić Jevtović. Zaposleni u Radio-televiziji Srbije u glavnom holu zgrade okačili su Tijanićevu uramljenu crno-belu fotografiju u znak sećanja na dojučerašnjeg direktora i novinarskog maga. Poslednji pozdrav Tijaniću preko novinskih čitulja uputili su mnogobrojni prijatelji, rodbina, kolege kao i Srđan Šaper, osnivač „Meken grupe“, Dragan Đilas, Dragan Đurić, predsednik Partizana, „Delta holding“, Sportski žurnal, kolege s Prve televizije i iz dnevnih novina Politika, UO RTS, Maja Žeželj, Nataša Miljković i Maja Nikolić, voditeljke RTS i drugi.

Aleja zaslužnih ... Grobnice u kojima su položene urne poznatih

Uvek aktuelan i britak Ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić uputio je saučešće porodici i ocenio da je Tijanić bio simbol slobodnog novinarstva i uzor mladim novinarima. - Svojim radom, hrabrošću i stvaranjem obeležio je decenije medijske scene na našim prostorima. Uvek aktuelan i britak, ostajao je dosledan u borbi za bolje i poštenije društvo, za Srbiju koja ide napred. Primer Aleksandra Tijanića ostaće izazov za dostizanje generacijama mladih novinara u Srbiji, koja je prerano ostala bez medijskog borca za njenu drugačiju i bolju budućnost - rekao je Rodić.

Intervju-testament: Kosovo treba prodati - Jeste, moj stav je da Kosovo treba prodati. Nemamo mi snage fizički da ga zadržimo. Mi smo bivši hegemoni Balkana - izjavio je Aleksandar Tijanić u intervjuu za koji je želeo da bude objavljen tek posle njegove smrti, a koji je izašao u najnovijem broju nedeljnika NIN, gde je ovaj ugledni novinar započeo karijeru. Tijanić, i sam rodom s Kosova i Metohije, dalje u tom tekstu kaže: - Rođen sam u Metohiji, u Podujevu, jer su se majka i otac sasvim slučajno tamo zadesili, a potom i nastanili. Kršten sam u manastiru Dečani, koji za mene predstavlja najlepši pravoslavni hram na svetu. Nemam nikog danas na Kosovu, čekaju me samo Dečani. Tijanić se u tom intervjuu dotakao i neizbežnog pitanja o ubistvu Slavka Ćuruvije: - Tih dana se vrtelo pitanje hoće li ubiti Ćuruviju ili mene. Ćuruvija je tvrdio da će mene, i ja sam, nažalost, tvrdio isto. Sve dok Slavko nije dao neku izjavu kako mu je Mira Marković plakala na ramenu. Znao sam da je sledeći. O svom pisanju, Tijanić je još rekao: - S nevericom čitam neki svoj stari tekst i čudim se kako je napisan kvalitetno, to ne liči na mene. Znam koliko imam neprijatelja koji uživaju u tome da ih ponižavam. Spisak mojih neprijatelja je - ko je ko u Srbiji od najmoćnijih ljudi. Kako bih preživeo te neprijatelje, ja sam morao da budem zvonar Bogorodičine crkve: ružan, grbav, nikakav. Ali da zvonim vrlo jako i daleko. I u tome je moja moć.