Foto: Dragan Kadić

Veliki uspeh: Obavljena transplantacija organa u Kliničkom centru Srbije

TRANSPLANTACIJA: Novo srce počelo da kuca posle četiri sata operacije

Pacijent M. P. (57) iz Velike Plane nakon tri meseca čekanja dobio organ zahvaljujući porodici davaoca koji je kao biciklista poginuo u saobraćajnoj nesreći

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Sve je prošlo najbolje moguće. - Kao što vidite, ovaj pacijent se oporavlja bez ikakvih problema! Pre operacije nije mogao 50 metara da napravi, a sada može i da trči! Ovo je za Kurir izjavio direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Miljko Ristić, koji je u noći između srede i četvrtka sa svojim timom na pacijentu M. P. (57) iz Velike Plane obavio drugu transplantaciju srca u Srbiji. Oporavak po planu Pored njega, pacijentu starom 28 godina iz Prijepolja zahvaljujući istom davaocu presađena je jetra. Oba pacijenta se uspešno oporavljaju. - Operacija srca trajala je četiri sata i sve je proteklo kako je i planirano. Kad je juče iz Urgentnog centra KCS javljeno da postoji potencijalni donator, odmah smo javili pacijentu i uradili neophodne analize. Pacijent je kao kandidat bio na granici, jer je imao povišen pritisak u plućima, ali je specijalnim testovima utvrđeno da se može podvrgnuti transplantaciji - kaže dr Ristić. On je objasnio da je davalac biciklista koji je nastradao u saobraćajnoj nesreći i kome je pre dva dana konstatovana moždana smrt. Roditelji su pristali na doniranje organa njihovog sina, posle čega su pacijenti obavešteni, a nakon opsežnih analiza urađene su obe transplantacije. Sreća na praznik Prilikom posete pacijentu zatekli smo njegovog zeta, koji nije mogao da opiše sreću koju čitava porodica oseća zbog uspešno obavljene operacije. - Sami sveci su ovo uredili! Nije slučajno što se ovo desilo na dan kad se obeležavaju praznici posvećeni Svetom apostolu i jevanđelisti Luki i Svetom Petru Cetinjskom - rekao je zet, koji je želeo da ostane anoniman. (A. K.)

Na čelu tima... Dr Miljko Ristić

I naša porodica će donirati organe Branislav P., brat pacijenta kome je presađeno srce, kaže da ne može da opiše zahvalnost koju oseća prema svim lekarima. - Moj brat je prvi infarkt imao 2005. i posle njega je nastavio normalno da živi sve do jula ove godine, kad je doživeo drugi, a ubrzo i treći. Doktor Ristić je tada predložio transplantaciju, koja je usledila nakon samo tri meseca - kaže i dodaje da su i on i njegov sin potpisali donorske kartice. - Kad sam video kako je teško pronaći organe za presađivanje, otišao sam i zaveštao svoje, a veliki deo naše rodbine će isto uraditi - kaže brat pacijenta s novim srcem.