Foto: Reuters

Kinezi sposobni da napadnu Amerikance

Hvalisanje Kine: Protiv SAD imamo nuklearke

Nove rakete Nakon 42 godine od osnivanja flote podmornica, kineske vlasti prvi put otkrile dugo skrivane tajne o razornoj moći svog arsenala

Planeta
> 23:14h

PEKING - Strateško zastrašivanje. Kineske vlasti otkrile su prvi put u istoriji da njihova mornarica ima nuklearne podmornice pomoću kojih bi mogli napasti čak i SAD. Mnogi mediji u Kini objavili su skoro identičan izveštaj o kapacitetima jedne od najvećih flota na svetu. Vojne vežbe - Ovo je prvi put u 42 godine od osnivanja flote podmornica da u tako širokim razmerama otkrivamo tajne o njihovoj razornoj moći - objavio je kineski Global tajms. Kineske agencije otkrile su i namere lokalne vlade ukoliko dođe do toga da nuklearno oružje te zemlje bude upotrebljeno. - Centralnozapadni deo SAD naseljen je vrlo retko, te bi naši nuklearni napadi, kako bi povećali letalitet, najviše pogodili ključne gradove zapadne obale Amerike: Sijetl, Los Anđeles, San Francisko i San Dijego. U tom slučaju bi, prilikom eksplozije raketa 12 JL-2 (vrste 094 SSBN), poginulo pet do 12 miliona Amerikanaca. Ukoliko lansiramo drugu vrstu raketa (DF 31A ICBM) preko Severnog pola, s lakoćom možemo da uništimo čitavu listu megapolisa na istočnoj obali SAD: Anapolis, Filadelfiju, Njujork, Boston, Portland, Baltimor i Norfolk, čiji stanovnici čine osminu celokupnog broja američkih građana - pišu kineski mediji. Među najboljima Inače, kineska flota podmornica trenutno je, kako izveštavaju lokalne vlasti, u svojoj rutinskoj strateškoj patroli, što znači da je ta zemlja prvi put primenila „taktičko zastrašivanje“, a drugi put navela mogućnosti za napad na SAD.

Parada... Kineska vojska pokazuje svoju moć

Proširen arsenal kineskog oružja! Kineska flota podmornica navodno je druga po redu najveća flota te vrste u svetu. Na osnovu izveštaja kineskih medija, njihova ratna mornarica obuhvata čak 70 podmornica, od kojih su 10 nuklearne. Najmanje četiri sposobne su da nose i lansiraju nuklearne rakete JL-2 i sada su u sastavu kineske mornarice. Imaju domet od 14.000 kilometara i u stanju su da pogode skoro čitav kontinentalni deo Amerike. Razorno oružje može nezavisno da izvrši modifikovanje svog kursa. Podmornice klase „094 jin“ kineska vojska je razvila 2010. i sposobne su da lansiraju 12 do 16 raketa JL-2. - JL-2 su postale četvrta vrsta kineskih nuklearnih raketa koje su u stanju da zaprete kontinentalnoj Americi, pored tri raketa DF - navode lokalni mediji.