London

TAJNE SLUŽBE: Al Kaida oduševljena Snoudenovim otkrićima

Šefovi sve tri obaveštajne službe, koji su danas odgovarali na pitanja britanskih poslanika, insistirali su da su njihove agencije radile po zakonu i negirali da su Britanci meta masovnog nadzora

Planeta
> 23:24h

LONDON - Šefovi britanskih tajnih službi ocenili su pred parlamentarnim odborom za bezbednost da su dokumenti koje je objavio odbegli saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden pomogli britanskim neprijateljima.

"Snoudenove informacije su bile veoma štetne za nas, one su ugrozile naše operacije. Naši protivnici trljaju ruke, a Al Kaida je time oduševljena", rekao je šef tajne službe MI6 Džon Souers pred odborom za bezbednost.

Šef britanskog centra za elektronsko prisluškivanje GCFQ Jan Loban rekao je da su Snoudenovan otkrića dovele do toga da "terorističke grupe" na Bliskom istoku, u Avganistanu i drugim delovima sveta promene svoj način komuniciranja.

Sa tim se složio i šef tajne službe MI5 Endru Parker, preneo je AFP.

Šefovi sve tri obaveštajne službe, koji su danas odgovarali na pitanja britanskih poslanika, insistirali su da su njihove agencije radile po zakonu i negirali da su Britanci meta masovnog nadzora.

Sednica, koju je emitovala televizija sa dva minuta odloženog prenosa, izazvala je veliku pažnju javnosti jer je neuobičajeno da direktori obaveštajnih službi govore javno o aktivnostima agencija.