Napisana na francuskom jeziku

Svedočanstvo epohe: Pogledajte telegram objave rata Austro-ugarske Srbiji 1914.

Jedan od najznačajnijih pisanih svedočanstava koje čuva Arhiv Srbije je telegram objave rata Austro-ugarske Srbiji 1914. godine.

Društvo
> 12:00h

Telegram objave rata Austro-ugarske Srbiji 1914. godine čuva se u Arhivu Srbije. Objava rata Srbiji stigla je redovnom poštom, napisana je na tada službenom francuskom jeziku, a potom je predata Nikoli Pašiću u niškoj kafani "Evropa". "Taj dokument, to parče papira, ako hoćete da se metaforično izrazim, posle kojeg je usledila jedna od najvećih tragedija u istoriji čovečanstva po broju ljudskih žrtava i po materijalnim razaranjima čuva se u Arhivu Srbije. Sadržaj tog telegrama zapravo govori o danau kada je svet uveden u veliku nesreću", objašnjava direktor Arhiva, profesor Miroslav Perišić. Arhiv Srbije postoji 115 godina. Uprkos sudbini mnoge arhivske građe koja je tokom ratova nestajala, ova ustanova se svrstava u referentni arhivski centar svetskih okvira, zahvaljujući jedinstvenim dokumentima koje čuva u svojim depoima. Osim telegrama objave rata, Arhiv Srbije čuva arhivsku građu vezanu za kneževu kancelariju, državni savet, narodnu Skupštinu, sva ministarstva i diplomatska predstavništva u inostranstvu.

Istoričar Aleksandar Marković napominje da se u Arhivu čuva i Dečanska povelja cara Stefana Dečanskog iz 1330. godine, o osnivanju manastira Dečani. "Zatim, tu je i Sretenjski ustav Kneževine Srbije iz 1835. godine. Ovde se čuva obilje građe važne za istoriju moderne srpske države, od 1804. pa do današnjih dana", kaže Marković. U narednih godinu dana, Arhiv Srbije će svakog meseca u holu Doma Narodne Skupštine izlagati obilje dokumenta iz svoje arhivske građe. U prvoj postavci biće predstavljen izbor dokumenata iz istorije moderne srpske državnosti.

http://www.youtube.com/watch?v=vdZWA34F8Sw