Foto: Nebojša Mandić

Istraga: Gde je nestao novac za lečenje male Tijane

Ognjanovići u policiji na saslušanju!

Nebojšu i Jelenu ispitaće pripadnici Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminaliteta. Oni treba da odgovore šta se desilo s novcem

Društvo
> 12:30h

BEOGRAD - Sve će se saznati. Jelena i Nebojša Ognjanović biće saslušani u Odeljenju za suzbijanje privrednog kriminaliteta u beogradskoj policiji, ali zasad ne u svojstvu osumnjičenih za zloupotrebu prikupljenog novca za lečenje njihove ćerke Tijane, saznaje Kurir. Odgovori - Oni treba da odgovore šta se desilo s novcem, zbog čega su odbili da ga uplate za lečenje druge dece i da li ih je neko eventualno zloupotrebio da bi oprao pare. Dok ih ne saslušamo i dok ne završimo istragu, ne možemo govoriti o njihovoj eventualnoj krivici - kaže izvor Kurira iz istrage i dodaje da je jedino sigurno da će ovaj slučaj biti istražen do kraja i istina će biti saopštena javnosti. Inače, nema nijednog donatora koji ne osuđuje postupak Nebojše Ognjanovića zato što je odbio da od viška novca uplati 100.000 za lečenje male Ljubice Adamić u Beču, iako je u tom trenutku na Tijaninom računu bilo 1,6 miliona evra. Svi oni ističu da preostali novac treba proslediti drugoj bolesnoj deci kojoj je potrebno lečenje u inostranstvu. Glumac Sergej Trifunović potvrdio je da mu se Nebojša Ognjanović od tada više nije javljao, kao i da je od Katarine Jakovljević iz Fondacije princeze Katarine Karađorđević pretrpeo kritike zbog Ognjanovića. Od Nebojše Ognjanovića ni juče nije bilo glasa, a ni Katarina Jakovljević nije želela da komentariše Trifunovićeve tvrdnje. - Nemam komentar. Sve što smo imali da kažemo rečeno je u zvaničnom saopštenju. Kad policija istraži ovaj slučaj, sve će biti razjašnjeno - rekla je Jakovljevićeva za Kurir. Ružna priča U kompaniji Telekom Srbija, koja je za Tijanino lečenje izdvojila 100.000 dinara, a u akciju se uključila i putem SMS, ističu da ne žele da komentarišu tvrdnje iz medija jer je već pokrenuta istraga. - Život dece trebalo bi da bude iznad svih interesa i ukoliko je preostalo novca namenjenog za Tijanino lečenje, trebalo bi ga pod hitno dati za lečenje deteta čiji je život u ovom momentu najugroženiji - kažu u Telekomu. Pevač Željko Vasić kaže za Kurir da je vrlo razočaran postupkom Tijaninih roditelja i da je zbog njih ugrožena humanost u celoj Srbiji. - Toliko je degutantna i ružna ta priča da mi je teško da poverujem da je istinita. Pitam se da li je moguće da postoje takvi ljudi, pogotovu u tako tragičnoj situaciji. Nažalost, posle slučaja s Ognjanovićima, humanost u Srbiji je dovedena u pitanje - priča Vasić.

Pitanja koja smo postavili Nebojši Ognjanoviću 1.Koliko je u humanitarnoj akciji sakupljeno novca za lečenje male Tijane? 2.Koliko je ukupno novca utrošeno na Tijanino lečenje i prevoz do Hjustona? 3.Koliko je ostalo novca na računu posle Tijanine smrti? 4.Šta nameravate da uradite s tim novcem i da li ćete osnovati humanitarni fond za lečenje druge bolesne dece? 5.Zašto ćutite o troškovima Tijaninog lečenja i preostalom novcu? 6.Da li vas je neko ucenio u vezi s tim? 7.Zbog čega ste s Tijaninog računa pre puta u Hjuston na Jelenin račun prebacili 1.260.000 evra? 8.Zbog čega ste na račun bolnice u Hjustonu uplatili 1.110.000 dolara kad je Tijanina operacija trebalo da košta 710.000 dolara? 9.Da li vam je bolnica u Hjustonu vratila novac koji je preostao posle Tijanine smrti?

Laž je da deca neće na lečenje u inostranstvo Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) demantovao je kao neistinitu informaciju objavljenu u jednim novinama da namerava da prekine plaćanje lečenja dece u inostranstvu. - Direktor RFZO prof. dr Momčilo Babić nikad nije izjavio, a kamoli predložio tako nešto. Predlog dr Babića bio je vrlo jasan, a to je da nad sredstvima koja se prikupljaju na ime lečenja pacijenata u inostranstvu država treba da ima kontrolu. Neophodno je uspostaviti sistem da bi se izbegle moguće zloupotrebe - saopštili su iz informativne službe RFZO.

Ugrozili buduće akcije Nikola Petrović, generalni direktor JP „Elektromreža Srbije“, ističe da je zbog ponašanja Ognjanovića „u ovom trenutku ozbiljno ugrožen ishod budućih humanitarnih akcija“. - Kao jedan od donatora, očekujemo da se situacija u vezi s preostalim sredstvima na računu Tijaninih roditelja razjasni u najkraćem mogućem roku, te da će i druga deca kojima je pomoć potrebna imati podršku zajednice na način na koji je to imala porodica Ognjanović kad joj je pomoć bila najpotrebnija - ističe Petrović.