Foto: Dado Djilas

PREDSTAVA: Psiholozi nastupu vlasnika „Delte“ pred sudom

STRUČNJACI: Mišković je neuračunljivi egomanijak!

Miroslav Mišković je svojim ponašanjem vređao inteligenciju svakog običnog čoveka pokušavajući da izazove sažaljenje. Pokazao je koliko je bahat i da ne može da podnese realnost

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Neuračunljivi Miško Moravac! Istupanje Miroslava Miškovića u Specijalnom sudu i njegovo iznošenje odbrane iznenadilo je sve koji su očekivali da, kao i uvek, bude škrt na rečima i sve prepusti advokatskom timu, koji basnoslovno plaća. Iznenađeni su i stručnjaci, pre svega psiholozi, koji smatraju da je Mišković, najblaže rečeno, u poslednje vreme pod velikim emotivnim stresom. Vikao, gestikulirao... Da podsetimo, on je u petak na suđenju vikao, gestikulirao rukama, stalno navlačio pantalone, a dan pre toga žalio se da mu je hladno, pravdao se da je samo običan čovek sa skromnom imovinom i jednim sakoom. Uz to, pričao je o svemu, a ponajmanje o onome zašto ga tužilaštvo tereti. Za psihologa Aleksandru Janković ponašanje Miroslava Miškovića pred sudskim većem vređa inteligenciju svakog normalnog čoveka. - On je time potvrdio koliko je i dalje bahat i koliko ne može da podnese realnost u kojoj se nalazi. Šta znači rečenica: „Vi danas sudite najvećem privredniku Srbije.“ Hoće da kaže da je on i dalje gazda svega, samo je problem što ova vlast to još nije shvatila. Ponaša se kao pravi egomanijak. Strašno, da to nije naša tužna i surova realnost, sve bi delovalo kao dobar vic - smatra Jankovićeva. Osvrćući se na izjavu u kojoj opisuje sina, koji je takođe jedan od osumnjičenih za malverzacije u privatizaciji putarskih preduzeća, naša sagovornica objašnjava: - A tek u delu kojem pominje svog sina Marka, „da on (njegov sin) ne zna ni gde se firma nalazi“. Strašno je i skandalozno to koliko omalovažava rođeno dete. Jednom rečju i dalje pokazuje kolike su njegova pokvarenost i osionost - kaže Jankovićeva. Izgubio kontrolu I psiholog Žarko Trebješanin ističe da ga je način na koji je Mišković iznosio odbranu prilično iznenadio. - Očekivao sam da bude škrt na rečima, ali očigledno da je zbog stresa pod kojim je u proteklih godinu dana istupio na takav način. Možda je malo, u pojedinim delovima, izgledao kao da je izgubio kontrolu, a možda je i njegova taktika da kod građana Srbije izazove neku vrstu žaljenja - naglasio je Trebješanin.

Stefanović: Suđenje Miškoviću biće primer pravne države Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović izjavio je da je suđenje Miroslavu Miškoviću pokazalo da Srbija ulazi u red pravno uređenih zemalja, ali ukazuje i na činjenicu da je uticaj tajkuna i političara u proteklom periodu bio ogroman i da je još uvek prisutan u nekim medijima, o čemu svedoči izveštavanje o procesu protiv vlasnika „Delte“. - Uticaj tajkuna koji su bili u sprezi s vlašću i političarima bio je ogroman u prošlosti, a i danas se proteže na određena sredstva informisanja. U nemalom broju medija stvara se slika o tužnom Moravcu koji ima jedan sako, jednu kuću, jedan automobil, a samo jedna optužnica protiv Miškovića govori o 25 miliona evra koji su uzeti građanima. Obistiniće se reči Aleksandra Vučića da će se svi ujediniti da zaustave borbu protiv korupcije. SNS se neće mešati u sudske procese, ali hoćemo da ukažemo da je očigledan uticaj na medije, kojim pokušava da se stvori drugačija slika - zaključio je Stefanović.

Šta je sve Mišković rekao u sudu - Vi danas sudite najvećem privredniku Srbije i vodećem privredniku u regionu. Ovde se ne sudi Miškoviću, iz optužnice sam video da se sudi tržišnoj privredi i privatnom preduzetništvu. - Često sam, dok sam bio u pritvoru, štipao sam sebe za ruku i pitao da li je ovo istina. Isto što sam ovim uradio, uradio sam i s „Maksijem“ i bankom. - Ja, Miroslav Mišković Moravac želim da se predstavim vama i celog srpskoj javnosti. Iz tabloida sam poznat kao bahat čovek koji maltretira ljude, hapsi, krade. - Ja imam jedan sako, jednu kuću, jedan automobil. Normalno živim. - Crvenu zvezdu sam samo pomagao, nisam hteo da je kupim. Džajić bi trebalo da se stidi. - Moj Marko ne zna ni gde se ove putarske firme nalaze. Ako nešto zna, pristajem, osudite me odmah.

Nismo ga nikad zvali Moravac Jedan od poznatih tajkuna koji je svojevremeno sarađivao s vlasnikom „Delte“ Miroslavom Miškovićem rekao je da je sada prvi put čuo za nadimak Moravac. - Nikad ga tako niko nije zvao. Verovatno je da je tim što se predstavio kao Miroslav Mišković Moravac želeo da predstavi ono srpsko u sebi. Svi su ga zvali Miško - rekao je jedan od poznatih privrednika, koji ipak želeo da ostane anoniman.