Pritvor u Sheveningenu

O OSTALOM SE SLAŽU: Haški optuženici samo se zbog fudbala svađaju!

Mi se ne odnosimo prema njima kao prema ratnim zločincima. Krivica im nije dokazana. Nemamo nikakav razlog da ih tretiramo oštro, kaže Miko Sarvela upravnik pritvorske jedinice

Crna Hronika
> 18:46h

HAG - Vrt, teretana, domaći prozvodi u internoj prodavnici, mesta za molitvu svih vera, knjižara sa knjigama na maternjim jezicima - sve na jednom mestu u Holandiji.

Deluje kao prijatno mesto za boravak, pa čak i život. Ali, za one koji su tamo bili ili još jesu, to je poslednje mesto na kojem bi želeli da budu. Radi se naime o pritvoru Haškog suda.

Pod strogim uslovima i ograničenim mogućnostima novinarska ekipa ulazi u haški pritvor. U ovom trenutku tu se nalazi 27 pritvorenika. Iako su 90-ih bili na različitim zaraćenim stranama, upravnik pritvorske jedinice kaže da ovde nikada nije zabeležen ozbiljan incident ili napad - ni na stražare, ni međusobno.

"Sukob je ovde veoma jaka reč - može da se dogodi kada, na primer, razgovaramo o fudbalu. Te vrste debate znaju da se dogode. Ali fizičko nasilje - ne u ovoj jedinici“, kaže Miko Sarvela, upravnik pritvorske jedinice. Prozori su prekriveni zbog novinarske ekipe, iz sigurnosnih razloga. A za odlazak u drugi deo zgrade pokriva se i kamera. Dok čekaju, bilo slobodu, bilo zatvorsku kaznu, stanarima, optuženima za najteže ratne zločine, na raspolaganju je i nekoliko zajedničkih prostorija.

"Mi se ne odnosimo prema njima kao prema ratnim zločincima. Oni su pritvorenici. Krivica im nije dokazana. Nemamo nikakav razlog da ih tretiramo oštro. Ko bi imao koristi od toga? Mi? Sigurno ne.“, kaže Miko Sarvela.