Skandal u Vukovaru

PONIZIO SRBE: Zvonko Bogdan slavio ustaše!

Sramota: Pre tri godine na sceni u Vukovaru pevao pesmu „Ne dirajte mi ravnicu“, koju je voditeljka najavila kao nezvaničnu himnu Domovinskog rata

Stars
> 00:38h

Samo nije mahao šahovnicom.

Zvonko Bogdan pre tri godine sa ostalim učesnicima emisije „Hit dana“, koja je snimana pred publikom u Vukovaru i emitovana na HRT2, otpevao je pesmu „Ne dirajte mi ravnicu“, koju je voditeljka programa najavila kao nezvaničnu himnu Domovinskog rata! Sveti tisućletnji san On se nijednog trenutka nije usprotivio, a na snimku se jasno vidi da je uživao dok ju je izvodio s tamburašima. Po stihovima ova numera Miroslava Škora jeste ljubavna (a takva je i „Lili Marlen“), ali je bila omiljena među hrvatskim vojnicima, koji su tokom sukoba u Hrvatskoj ubili 7.000, a proterali 400.000 Srba!

- Hvala ti, bože, na kruhu i vinu, hvala za mudrost i meru, za svaki proživljen dan. Hvala ti, bože, za ovu domovinu. Ti si nam snažio veru u sveti tisućletnji san. Svanulo je, svanulo je, san se večni ostvaruje, iz pepela zvona bruje, u suzama umivena, za potomke naše tu je, Hrvatska za sva vremena - deklamovao je nadahnuto voditelj dok su na scenu polako izlazili tamburaši dajući mu muzičku podršku. Ovacije u sali Publika u sali nagradila ga je ovacijama, a onda je progovorila voditeljka: - Stihovima Drage Britvića završavamo prvu emisiju ovde u Vukovaru. Počeli smo himnom, a završićemo pesmom koja je u neku ruku postala himna Domovinskog rata. Reč je ponovo preuzeo voditelj: - Po glazbi pogađate da je reč o pesmi „Ne dirajte mi ravnicu“. Ne mogu da se ne setim svog prvog dolaska u Vukovar, kad je u njega došao vlak slobode. Organizovali smo prigodni program i upravitelj za Podunavlje, čim je vidio tu pesmu, prekrižio ju je i rekao: „Ovo se neće pevati!“ Nismo to u službenom programu otpevali, ali jesmo kasnije za svoju dušu. A sad možemo to, hvala bogu, jasno i glasno poručiti svima: „Ne dirajte mi ravnicu!“ I opet burni aplauz, a onda svi na sceni počinju zajedno s gledaocima horski i ponosno da pevaju tu numeru. I naravno, Zvonko među njima. Nek mu je na čast. Tompsonov prijatelj Inače, Miroslav Škoro (51) pesmu je napisao 1991. godine. Rođen je u Osijeku, a proslavio se izvođenjem nacionalističkih pesama i tamburaške muzike. Iako je po zanimanju diplomirani ekonomista, muzikom se bavi od 1985. godine. Izbacio je devet albuma, a najpoznatiji je po duetu s Markom Perkovićem Tompsonom „Reci, brate moj“. Trenutno radio kao voditelj na HRT.

http://www.youtube.com/watch?v=T8t_23gP__s
Uživao u emisiji... Zvonko Bogdan s prijateljima

Zvonko Bogdan HRVATI SU ME PREVARILI U emisiji sam gostovao više puta sa svojim orkestrom. „Ne dirajte mi ravnicu“ je hit svih Vojvođana i Slavonaca, a što je u poslednje vreme karakterišu kao da je njihova nacionalna pesma, ja to ne znam. Nju pevaju u Beogradu u kafani „Tri šešira“. Bila je zamisao da svi izvođači na kraju pevaju tu pesmu. Da sam čuo najavu, drugačije bih se poneo. Snimano je u Borovu naselju kod Vukovara, gde sam mnogo puta nastupao i nikad nisam imao problema. Kad su na svom terenu, oni mogu da rade šta hoće. Mi koji se bavimo muzikom ne obraćamo pažnju na takve svari, a ljudi to lako zloupotrebe.