Foto: Kurir štampano

Imamo najbolji tim

Ljajić: Nećemo izgubiti spor sa Hrvatskom!

Iako je Srbija očekivala da će tužba za genocid biti povučena ili da će biti vansudskog poravnanja, sve vreme smo bili potpuno spremni i za sudski proces, naveo je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom

Društvo
> 08:34h

BEOGRAD - Iz spora sa Hrvatskom izaći ćemo u najgorem slučaju kao strana koja nije izgubila i na tim osnovama gradićemo budući odnos sa tom susednom državom, kaže Rasim Ljajić. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom smatra da Srbija sigurno neće biti poražena strana u sporu sa Hrvatskom, po međusobnim tužbama za genocid. "Iako je Srbija očekivala da će tužba za genocid biti povučena ili da će biti vansudskog poravnanja, sve vreme smo bili potpuno spremni i za sudski proces", rekao je Ljajić. "Rešavanje pitanja van suda moralo je ići van domašaja javnosti, a ne da se šalju takve javne poruke", rekao je Ljajić istakavši da do povlačenja tužbe nije došlo jer u Hrvatskoj nije bilo dovoljno hrabrosti zbog pritiska javnosti. Hrvatska je javno insistirala na rešavanju pitanja nestalih, što za Srbiju nije političko, već imanentno ljudsko pitanje, rekao je Ljajić i naglasio da Beograd ima isti zahtev za pronalazak nestalih Srba u Hrvatskoj. "Radi se o sudbinama ljudi, da porodice znaju šta je sa njima", rekao je Ljajić. Odlazak na sud, međutim, kaže Ljajić, nije loše rešenje, jer će se konačno zatvoriti teško poglavlje u odnosima dve države.

"Ne verujem u mogućnost da Hrvatska dobije spor", istakao je Ljajić.

Predsednik Nacionalnog saveta smatra i da će proces protiv Hrvatske budžet Srbije koštati tri puta manje nego proces sa BiH. "Nećemo ni sva predviđena sredstva potrošiti, iako smo unajmili najbolji tim", zaključio je Ljajić.

http://www.youtube.com/watch?v=uC2ahVUV4ik