Foto: Beta Ap

Nemačka kancelarka bila meta pet agencija

PRATE JE: Angelu Merkel nije prisluškivao samo ko nije ni pokušao

S kim i o čemu govori najmoćnija žena sveta zanima sve tajne službe, bez obzira na to da li su iz SAD i Britanije ili iz Rusije, Kine i Severne Koreje

Planeta
> 00:00h

BERLIN - Bolje je i ne kriti se. Nemačka kancelarka Angela Merkel nije bila samo meta američke špijunske službe već je najmanje pet obaveštajnih službi iz pet država prisluškivalo njene telefonske razgovore, pokazala je analiza nemačkih obaveštajaca, a prenosi nemački magazin Fokus. Više špijuna Merkelovu su, osim Amerikanca, prema ubeđenju eksperata, u vreme njenih dosadašnjih mandata prisluškivali i Rusi i Kinezi i Britanci, a i obaveštajna služba Severne Koreje, piše magazin, navodeći da nemačka prestonica već godinama doživljava rast špijunskih aktivnosti. U tekstu se navodi i da 120 ruskih špijuna, oficijelno poslatih u rusku ambasadu i diplomatska predstavništva, nadgleda Nemačku i da je polovina njih na tajnom zadatku. U aferi američke špijunaže, u kojoj je Merkelova bila na udaru, Nemci su burno reagovali i čak je i Bundestag na svojoj prvoj sednici u novom sazivu od Amerikanaca zahtevao sveobuhvatno objašnjenje celog slučaja. Prethodnik opušten U brojnim komentarima nemačkih političara na američku špijunsku aferu pomalo drugačije od ostalih i opuštenije reagovao je bivši nemački kancelar, socijaldemokrata Helmut Šmit, koji je rekao da čovek mora poći od toga da je kao kancelar prisluškivan i savetovao je smirenost. - I kancelarki, takođe, savetujem smirenost - rekao je nedavno nedeljniku Cajt bivši kancelar, čija se reč i danas, u njegovoj dubokoj starosti, i čuje i sluša i koji često britkim jezičkim formulacijama zna kritički da se izražava o Merkelovoj i njenoj politici, pre svega merama za spas evra. Šmit je rekao da svako zna da strane obaveštajne službe celog sveta čine ono što je prema zakonima zabranjeno i dodao da smatra sadašnje uzbuđenje za veštačko.

Tehničke mogućnosti PRIČAJTE KAO DA VAS ČUJU Helmut Šmit je rekao da Merkelova, kao šef vlade, mora poći od toga da je strane službe prisluškuju u zavisnosti od tehničkih mogućnosti i dodao da je on tokom svih svojih godina provedenih u politici uvek polazio od toga da je prisluškivan. - To je išlo toliko daleko da bi moji partneri u razgovoru prvo pozdravili ljude koji prisluškuju, a onda tek prelazili na temu razgovora - priseća se Šmit, peti posleratni kancelar.

Činjenice KO JE SVE ŠPIJUNIRAO MERKELOVU - Amerikanci - Rusi - Kinezi - Britanci - Severnokorejci