Foto: Marina Lopicic

Konačno Anita Balaž odletela u Beč na operaciju o trošku države

VIDEO Hrabra Anita (12) na ulazu u avion: Ničega se ne bojim!

Devojčici iz Erdevika ove nedelje u Austriji ugradiće srčanu mehaničku pumpu, koja će joj pomagati dok ne dobije novo srce

Društvo
> 15:56h

BEOGRAD - Bolesna devojčica najhrabrija.

Devojčica iz Erdevika Anita Balaž (12), kojoj treba da se uradi transplantacija srca, odletela je u utorak rano ujutro u Beč sa svojom mamom Ksenijom Balaž i kardiologom dr Vladislavom Vukomanovićem.

Već tokom ove nedelje Aniti bi trebalo da se ugradi srčana mehanička pumpa, koja će smanjiti postojeći pritisak u plućnoj cirkulaciji tokom narednih nekoliko meseci, dok se ne stvore neophodni uslovi za transplantaciju. Iako su pred devojčicom veoma teški dani, ona je hrabra i dostojanstvena. Svi su zaplakali - Ničega se ne bojim. Idemo sad tamo i verujemo da će sve proći kako treba. Spremna sam na ono što me čeka u bolnici. Kad smo mama i ja jutros krenule od kuće, svi su zaplakali, ali ja nisam. Tešila sam ih. Nema razloga da plačemo - rekla je Anita juče na aerodromu pre leta. Njena mama Ksenija kaže da se najviše nasekirala Anitina mlađa sestra Nataša (8), koja je veče pre polaska satima bila u suzama. - Sinoć je bilo strašno. Nataša je bila toliko tužna. Plakala je do pola jedan posle ponoći. Nikako nismo mogli da je smirimo. Rastužila se što idemo, a ona i mali bata ostaju s tatom. Teško je kad se razdvajamo. Znate kakve su majke. Nije nam mirno u srcu kad nismo sa svojom decom. Ali dobro. Borili smo se svim silama da Anita ode u Beč, i u tome smo uspeli. Sad je bitno da operacije prođu uspešno i da Anita ozdravi - priča Ksenija Balaž. RFZO plaća Anitu je, pored rođaka, prijatelja i novinara, ispratio i dr Dušan Milisavljević, predsednik skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu, koji se istaknuto borio za to da troškove transplantacije srca snosi država. Podsetimo, mala Anita je prvi pacijent čije će lečenje u inostranstvu platiti Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), ali juče nisu želeli da govore o ceni lečenja i ugradnje mehaničke pumpe. - Bilo bi nehumano da sad govorimo o cenama. Najvažnije je da dete bude dobro - kažu iz RFZO.

Do aviona u kolicima ŽAO MI JE ŠTO NIJE OPET DOŠAO Pošto je Anitino srce slabo, malena ne sme da se napreže jer se brzo umori. Zato je od terminala do aviona devojčica išla u invalidskim kolicima. Kako kaže, volela bi da ju je i ovaj put ispratio njen omiljeni pevač Željko Joksimović. - Bilo bi lepo da je Željko ponovo došao. Foto-aparat koji mi je poklonio kad sam prvi put kretala za Beč obožavam. I sad sam ga ponela - kaže Anita.

Anitin brat Nemanja SEKA I JA ĆEMO TRČATI ZAJEDNO Anitin dvoipogodišnji brat Nemanja, iako ne zna da izgovori ime klinike AKH, dečjim jezikom priča gde mu je sestra otišla i da jedva čeka da se vrati. - Nemanja je strašno sladak. On non-stop govori da Anita ide u kliniku AKH, i bez obzira na to što ne ume lepo da kaže, ne odustaje. On zna da će Anitu tamo operisati, pa priča: „Kad mi se seka vrati sa klinike AKH, ona će da ozdravi, pa ćemo da trčimo zajedno po livadi“ - priča Ksenija.

http://www.youtube.com/watch?v=2hB7JRZgbsE